Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

A felújított lakás nem esik 5 százalékos áfa alá, míg például az átépített iroda IGEN!

2017.11.13, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A lakások és lakóingatlanok 5 százalékos áfája olyan vonzó, hogy az elképesztő nyomást gyakorol az építőipari piacra. A közelgő 2019.12.31-es határidő olyan mértékben torzítja az építőipari kereslet-kínálat viszonyait, hogy az már szinte káros. A projektek között több olyan is van, amely már meglévő ingatlanon végzett beruházással „kaszálná le” az alacsonyabb adókulcs által kínált hozamot. Ennek járunk utána a cikkben.

Az 5 százalékos adómérték alá tartozik a többlakásos lakóingatlan értékesítése, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert (Áfa tv. 82. § (2) és 3. sz. melléklet I/50.). Az értékesítés során nem számít, hogy mit választott az értékesítő, ha az értékesítés a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított 2 éven belül történik az eladás. Ezt hívhatjuk „ökölszabálynak” is.

Az ingatlan értékesítésébe beletartozik a telekrész, vagy a társasházi közös rész is, de az összes hasznos alapterületbe nem számítandó bele a garázs, a folyosói biciklitároló és egyéb a lakóingatlan rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség alapterülete (Áfa tv. 259. § 12.).

A lakóingatlanok a városok legsűrűbben lakott részeiben a legértékesebbek. Ezért gyakran merül fel, hogy egy már meglévő lakóházat, vagy irodát, esetleg ipari épületet alakítanak át, zömmel 150 négyzetmétert meg nem haladó hasznos alapterületű társasházi lakássá.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!