Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

A meghiúsulási igazolás nyomában, avagy szűrjük együtt a tárhelyünket!

Garantált 2018.02.12, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Az ügyfélkaput gyakran használók körében egyre gyűlöltebb a „meghiúsulási igazolás”. Az e-mailes figyelmeztetés még kiiktatható, de a tárhelyen hegyekben álló ilyen elnevezésű üzenetek már-már a tisztánlátást is akadályozzák. Tekintsük át, hogy a szögletes bürokrácia miként forgatta fel a tárhelyi üzenetek mögötti logikát!

A bíróságok informatikai fejlődése gyorsan összekapcsolódott a közigazgatásilag jól beágyazott ügyfélkapus azonosítás felhasználásával, miután az egyedi digitális aláírások elterjedése jóval mérsékeltebb volt, mint azt a kormány remélte a 2005-ös bevezetésekor. A bírósági vezetők ezért olyan informatikai fejlesztésekre pályáztak, amelyek „rés nélkül” dokumentálták az elektronikus kapcsolattartás összes mozzanatát. Így született meg a letöltési igazolás és annak elolvasásának hiányában a „meghiúsulási igazolás”.

A meghiúsulási igazolás akkor keletkezik, ha az értesítési tárhelyen elhelyezett iratot a címzett az át nem vett dokumentumról értesítő megküldését követő 5. munkanapon sem veszi át. Ekkor a Központi Rendszer (KR) automatikusan igazolást állít ki a kézbesítési vélelem beálltának megállapíthatóságáról, amelyet mind a feladó bíróságnak, mind a címzett félnek megküld.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!