Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

A végzendő munkák köre a munkaviszonyban

2017.09.06, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A munkavállaló munkaviszonyból eredő kötelezettségei (és jogai) alakulása szempontjából meghatározó jelentősége van annak, hogy „mit” „milyen fajta munkát” kell ellátnia. Az általános szabály szerint a munkavállaló a munkakörébe tartozó munkát köteles végezni. A jogszabályban meghatározott feltételek mellett azonban – miként ez az Mt. 53. §-a rendelkezéséből következik – munkakörén kívül végzendő munkára is utasítható.

Munkaszerződésben vállalt munkakör szerinti munkavégzés: Az Mt. szerint a munkavállaló munkakörét a munkaszerződésben meg kell határozni [Mt. 45. § (1) bek.].

A munkakör a munkavállaló számára azoknak a tevékenységeknek a körét jelenti, amelyeket munkaviszonya alapján rendszeresen el kell látnia, munkájának alapvető kereteit ez adja meg.

A munkavállaló munkaviszonya alapján – a jogszabályban meghatározott kivételtől eltekintve – csak a munkakörébe tartozó feladatok elvégzésére köteles. Munkakörének a határain belül viszont a munkáltató bármely feladat elvégzésére egyoldalúan utasíthatja (feltéve, ha ez munkahely vagy személyi alapbér-változással nem jár, ha viszont igen, csak a munkavállalóval történt megállapodás alapján), és meghatározhatja azt is, hogy a feladatokat milyen sorrendben stb. végezze. Ellene – miután ez esetben a munkáltató mérlegelési jogkörében jár el – munkaügyi vita indításának nincs helye, illetőleg a munkáltatói döntés jogorvoslati úton nem változtatható meg. A munkáltatónak természetesen jogában áll az adott munkakörön belül a munkavállalót olyan feladat ellátásával is megbízni, amelyeket korábban nem kellett végeznie.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!