Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak regisztrált felhasználóknak hozzáférhető tartalom!

 

Ehhez a dokumentumhoz ingyenes a hozzáférés, de csak regisztrált felhasználók számára lehetséges.

 

A dokumentum nézőképe:

Döbbenetes székhelyszolgáltatási káosz jön – III. rész

2017.07.10, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A székhelyszolgáltatási rendelet körüli aggályok mellett van néhány erőltetett előírás a tárolandó iratok és rendelkezésre állás kapcsán. Rejtélyes, hogy ezeknek a szabályoknak a be nem tartása mit eredményez. Figyelem! Csak erős idegzetűek számára!

A 2017.07.01-től hatályos rendelet részletszabályainak előír egy sor dolgot a székhelyszolgáltató ügyfelével szembeni eljárására. Ezek a következők szerint összegezhetők:

2. § (1) A cég a szerződésben köteles meghatározni azon iratait (azok fajtáit), amelyeket a székhelyen kíván őrizni, rendelkezésre tartani. Ezen iratok köre legalább a cég cégiratait, hatósági engedélyeit, az adóhatósághoz történő adatbejelentési kötelezettségeivel összefüggő iratait, valamint a számviteli törvény szerinti beszámolóját jelenti.

Az iratok körének meghatározása akár egy hiánypótló szakasz is lehetne, ha 20 évvel ezelőtt született volna meg. Ma már inkább megmosolyogatóak. A cégiratok ugyanis elektronikusan állnak rendelkezésre (még a bankok is így kapják), a hatósági engedélyek is elektronikus közokiratok, a NAV bejelentések pedig hitelesítés nélküli, de hitelesített útvonalon keresztül kézbesített XML fájlok, aminek olvasásához ÁNYK kell, de persze vannak olyan önkormányzati adóhatóságok, akik online bejelentési felületet üzemeltetnek. A számviteli beszámolóért se szokás egy cég székhelyét felkeresni, mivel az másodperceken belül lekérdezhető. Akárki is fogalmazta ezeket a szabályokat, nem sokat tudott a jelenlegi cégjogi és adózási adminisztrációról. Azt viszont előírhatnák egy engedélyezett székhelyszolgáltatónak, hogy a helyszínen üzemeltessen olyan eszközöket, amin ezek az állományok elérhetőek, másolhatóak, nyomtathatóak és megoszthatóak.

Ingyenes hozzáférés csak a regisztrált felhasználók számára lehetséges.

Már regisztrált felhasználó? »

Még nem tag? » INGYENES REGISZTRÁCIÓ