Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Hivatalos utak költségei

2017.09.14, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Hivatalos utazás (hivatali, üzleti utazás) esetén utazási, szállás-, étkezési és egyéb (szabadidővel, reprezentációval stb. kapcsolatos) költségek merülnek fel. Ezeket vagy a hivatalos utat elrendelő (finanszírozó) kifizető (munkáltató, megbízó) közvetlenül viseli, vagy megtéríti a hivatalos utazásra kijelölt magánszemélynek. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) szerint a következő rendelkezéseket kell figyelembe venni:

-          Az az összeg, amelynek elszámolása hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, reprezentáció címén történik egyes meghatározott juttatásnak minősül [Szja törvény 69. § és 70. § (1) bekezdés a) pont; (2)-(2a) bekezdés]. A kifizető közterhe 1,18[15% szja+22 % eho] , illetve 2018. január 1-jétól az eho 20%-ra mérséklődik.

-          Nem keletkezik bevétel a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan juttatás (dolog, szolgáltatás) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, akkor sem, ha az személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú használat, kivéve, ha a törvény az igénybevételt (például az étkezést) adóztatható körülményként határozza meg [Szja tv. 4. § (2a) bekezdés].


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!