Nepstupn dokument, nutn pihlen

Megbízás vagy munkaviszony

Garantált 2014.11.11, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

16.1 Megbízás vagy munkaviszony

Dashöfer Kiadó

Nem egyszer vetődik fel kérdésként, hogy az adott tevékenység ellátható-e megbízási jogviszony keretében. Az ezzel kapcsolatos választási kényszert elsődlegesen nem is az adó és járulékfizetési szabályok motiválják, hiszen a foglalkoztató (kifizető) oldaláról nézve azonos terhekről van szó mindkét jogviszony vonatkozásában, hiszen a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót mindenképpen meg kell fizetni. Sőt, ha megbízási díjból származó jövedelem havi szinten eléri a minimálbér 30 százalékát (ami nem egy nagy összeg), akkor az egyéni járulékokat is le kell róni.

De ettől függetlenül vannak élethelyzetek, amikor a megbízási jogviszony kevésbé kötött volta mindkét fél számára sokkal jobban megfelel.

Ilyen például, ha az adott feladatott díjazás nélkül szeretné valaki elvégezni. Ezzel a többnyire akkor találkozhatunk, amikor a társaság nem tag ügyvezetője 0 forintos megbízási díjjal látja el az ügyvezetői teendőket. (Tag esetében ez csak akkor célravezető, amennyiben az érintett személyes közreműködésre révén egyébként is társas vállalkozónak minősül, mert ennek híján