Nepstupn dokument, nutn pihlen

Megszűnik 2018-tól a bérleti díj EHO-ja

2017.06.15, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A hatályt vesztő szakaszok között megbújva, évtizedes adóztatási irány megszüntetésére tett javaslatot a kormány az adózási saláta-törvény tervezetében. A bérleti díjat korábban mindig terhelte egészségügyi hozzájárulás, 2007-től pedig csak 1 millió forint feletti összeg átlépése esetén. 2018-tól viszont teljesen megszűnik a bérleti díj EHO-ja!

A kormány álláspontja szerint ez az intézkedés nemcsak a magánszemélyek fizetési kötelezettségét csökkenti, de egyben a bérbeadási piac fehéredését is jelenti, hiszen egyre kevésbé éri meg a bérbeadásból származó jövedelmeket eltitkolni. A jelenlegi törvényjavaslathoz nem érkezett olyan módosító indítvány, vagy bizottsági javaslat, amely a kormány előterjesztését módosította volna, így borítékolható, hogy ez az adócsökkentés megvalósul.

Különös hatályba léptető rendelkezés hiányában az adócsökkentés a 2018.01.01-ét követően megszerzett jövedelemre vonatkozik, így nem lesz érdemes elsietni a törvény hatálybalépését követően a bérleti díjak beszedését, hiszen ami 2018-ban érkezik be, azt már nem terheli majd EHO. Várhatóan az adóhatóság „adózási kérdést” fog kibocsátani, a 2018 előtt előlegként beszedett, ügyvédi letétbe helyezett, de a bérbeadónál még jövedelemként el nem számolt bérleti díjak esetében. Az adóhatóság részéről az adócsökkentés visszaélésszerű „korai kiaknázásával” szemben a rendeltetésszerű jogalkalmazásra fogják majd felhívni a figyelmet.