Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Nem főállású kisadózó

Garantált 2018.02.13, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A kisadózó vállalkozásokról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 2. szakaszának 8. pontja értelmében a kisadózó vállalkozó alapvetően főállásúnak minősül, nem főállásúnak csak az ugyanezen jogszabályi hely alpontjaiban meghatározott feltételek valamelyikének a teljesülése esetén tekintendő. A következőkben ezekkel foglalkozunk.

Nem minősül főállásúnak a kisadózó, amennyiben heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll azzal, hogy az egyidejűleg fennálló több munkaviszony esetén a munkaidőt össze kell számítani. Nem egyszer adódik a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a heti 36 órás munkaviszonyban történő foglalkoztatásra külföldön kerül sor?

Nos, ha erre EGT tagállamban vagy egyezményes államban kerül sor, semmilyen problémát nem okoz, hiszen a jogszabályi hely c) és d) pontja értelmében nem minősül főállású kisadózónak az a vállalkozó, aki  a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított, vagy a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosított.

Például, ha a egy Ausztriában munkavállalóként dolgozó személy idehaza kisadózó, akkor ott kiállított A1-es igazolás alapján nem minősül főállású kisadózónak.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!