Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Pénztárgép pénztároló eszközében tartott készpénz ellenőrzése

2017.03.13, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A pénztárgép használatára vonatkozó szabályokat a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (továbbiakban: Rendelet) tartalmazza.

A Rendelet 49/A. §(1) bekezdése szerint a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. A pénztároló eszköz többek között lehet fiók vagy pénztárca.

A Rendelet 49/A. § (2) bekezdése értelmében a pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.

Az Art. 49/A. § (4) bekezdése alapján az előző szabályok alkalmazásában pénznek kell tekinteni a készpénzt, a forgatható utalványt és a papír alapú készpénz-helyettesítő fizetési eszközt.

Az említett jogszabályi rendelkezések alapján a pénztárgép pénztároló eszközében a bevételek és kiadások egyenlegének megfelelő összegű pénznek kell lennie.

A bevétel részét képezi az az összeg, amely a nap elején a pénztárgép pénztároló eszközében megtalálható, amelynek meg kell egyeznie az előző napi zárás szerinti összeggel.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!