Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

R06666: Reprezentáció elszámolása (1.)

Garantált 2017.08.30, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

4.382 R06666: Reprezentáció elszámolása (1.)

Sinka Júlia

4.382 R06666: Reprezentáció elszámolása (1.)

A Személyi jövedelemadó törvény értelmezésében el kell különíteni a természetbeni juttatás, a reprezentáció és az üzleti ajándék fogalmát. Az alábbiakban a reprezentáció elszámolása kerül feldolgozásra elsősorban számviteli szempontból.

Reprezentációnak minősül a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás. A reprezentáció értékének számításánál figyelmen kívül kell hagyni a Személyi jövedelemadó törvény szerinti adómentes természetbeni juttatások értékét. Nem része a reprezentációnak az ajándéknak, kis értékű ajándéknak és üzletpolitikai reklám céljából adott ajándéknak minősülő termék, szolgáltatás, illetve az áruminta.

A vállalkozások (Tao hatálya alá tartozók) esetében a reprezentáció adómentes. Ebben az esetben egészségügyi hozzájárulást sem kell fizetni.

A reprezentációs költség a Tao tv. 3. sz. melléklet B./16. pontjának megfelelően a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, azaz az adózás előtti eredményt nem kell növelni a reprezentációként elszámolt összeggel.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!