Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

Rehabilitációs hozzájárulás kiszámítása

Garantált 2010.09.01, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

2.2.6. Rehabilitációs hozzájárulás kiszámítása

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 41.A. §-a szerint a munkaadó rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 20 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát.

Az Flt. 58. §-a (5) bekezdésének c) pontja szerint munkaadó az a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, illetve magánszemély és annak jogi személyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalókat foglalkoztat, illetve foglalkoztatni kíván.

Az Flt. 58. §-a (5) bekezdésének b) pontja szerint munkavállaló az, aki munkaviszonyban áll. (A munkaviszony fogalmi körébe az Flt. 58. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerint nem csupán a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszony tartozik, hanem több más jogviszony is, így pl. a közszolgálati jogviszony, a közalkalmazotti jogviszony, stb.).

Az Flt. 41.A. §-a nem tartalmaz kivételt a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség alól, azaz minden munkaadónak kell fizetni, függetlenül működési formájától, illetve tevékenységének jellegétől.


Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!