Nepstupn dokument, nutn pihlen

Csak előfizetőknek hozzáférhető tartalom!

Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.

A dokumentum nézőképe:

T63493: Társasági adó feltöltés elszámolása

Garantált 2012.01.11, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

4.471 T63493: Társasági adó feltöltés elszámolása

Siklósi Ágnes, Miklósyné Ács Klára

A számviteli törvény előírásai alapján az üzleti év általában megegyezik a naptári évvel. Ettől azonban bizonyos feltételek teljesülése esetén el lehet térni. Az adóév az 1990. évi XCI. Adózás rendjéről szóló törvény értelmezése szerint az a naptári év, amelyre az adókötelezettség vonatkozik.

A vállalkozások az üzleti év végén az adózás előtti eredmény meghatározása után az adóalap növelő és csökkentő tételek figyelembe vételével határozzák meg adóalapjukat.

A társasági adó mértéke a pozitív adóalap 19%-a. A társasági adó mértéke a pozitív adóalap 500 millió forintot meg nem haladó összegéig 10%. A 10%-os adókulcs alkalmazása nincs feltételhez kötve. A számított adót csökkentik a törvényben meghatározott adókedvezmények. (Természetesen az igénybe vett adókedvezmények nem haladhatják meg a fizetendő adó összegét.) Az adókedvezményekkel csökkentett összeget kell társasági adó kötelezettségként elszámolni az üzleti évben.

A társasági adó megállapítására csak az üzleti év lezárása után kerülhet sor, így a társasági adó könyvviteli elszámolása csak az adóelőlegek megfizetése után történik. Adóelőleg összegét az előző évi társasági adófizetési kötelezettség összege alapján határozza meg az adózó. A társasági adóbevallásban kell szerepeltetni az adóelőleg összegét.
Ehhez a dokumentumhoz csak az AF Alap | AF Alap (2) | AF Prémium | AF Prémium plusz előfizetői férhetnek hozzá.


Tudjon meg többet az Adófórum Szakmai Tudástárról!