Adófórum logo  
Verlag Dashöfer logo

Mennyi betegszabadság jár?

Beküldte: margó, 20:40, 09/24/08
A helyes válaszért jár: 20 pont

Sziasztok! Szeptember elsejétől dolgozik nálunk az egyik alkalmazott. Sajnos tegnap, vagyis szept.23.-án volt egy balesete (nem függ össze a munkavégzéssel) és a bokája eltört, illetve ínszalag szakadást is megállapítottak. Így hosszú időre kiesik a munkából. Előző munkahelyén nem volt betegszabija, az itt töltött időre-hát ha jól néztem időarányosan egy darab nap jár neki?   Ha meghozza az orvostól a papírokat még biztosan lenne kérdésem, mert még soha nem kellett táppénzt intéznem. Üdv: Margó

Válaszok:
fórumtag válasza

Az időarányos bsz jár neki, aztán táppénzre jogosult. A táppénz igényléshez a foglalkoztatói igazolás és a pótlap letölthető az oep.hu-ról, azt kitöltve, a TB igazolványát, orvosi igazolását (táppénzes papír), ha folyamatos a biztosítottsága, akkor az előző munkahely által kiadott eü.igazolást mellékelve, a MEP-hez megküldve, fogja kapni a táppénzt közvetlenül.

De az a bizonyos időarányos bsz, az nem 1 darab nap,  hanem 5 munkanapnak megfelelő nap.  (Szept.01-től dec.31-ig 122 nap van)

Ezt a választ a kérdés feltevője elfogadta!
09:07 09/24/08 | Módosítva: 09:44 09/25/08, 1 alkalommal.
fórumtag válasza

Szia!

5 nap betegszabadság jár neki aztán táppénzt kell kérni.

06:27 09/25/08
fórumtag válasza

Szerintem nem így van. A betegszabadság nem úgy működik,  mint a rendes szabadság.

Ha egész évben volt munkaviszonya, akkor a betegszabadsága 15 nap, függetlenül attól, hogy eddig a másik munkahelyén egy napot sem vett igénybe. Gondoljátok végig: ha nem így lenne, nem lenne jelentősége annak, hogy a kilépő papírokon szerepeltetni kell: mennyit vett eddig igénybe. Pont azért kell, hogy meg tudjuk nézni: mennyi van még vissza a 15 napból.  A szabadságot meg azért nem kell közölni, mert azzal "el kell számolni" a munkaviszony végén.

Akkor csökken a betegszabadság, ha volt olyan időszak az évben, amikor nem volt munkaviszonya. Erre az időre nem jár, arányosan.

Zsuzsa

08:09 09/25/08
fórumtag válasza

Sziasztok!

Betegszabadság kiszámítása: 15/366= 0,040983606x122=4,999999932 azaz 5 nap. Tehát 09.23 tól betegszabi 09.29-ig, 09.30-tól pedig táppénz.

Szilvi

08:18 09/25/08
fórumtag válasza

Sziasztok!

Betegszabadság kiszámítása: 15/366= 0,040983606x122=4,999999932 azaz 5 nap. Tehát 09.23 tól betegszabi 09.29-ig, 09.30-tól pedig táppénz.

Szilvi

08:19 09/25/08
fórumtag válasza

Sziasztok!

Szilvi

08:19 09/25/08
fórumtag válasza
Na ez aztán triplázódott:-))
08:20 09/25/08
fórumtag válasza

Sziasztok!

Zsuzsával értek egyet, ha egész évben volt munkavisznya, mindegy, hogy nem ugyanannál a munkáltatónál, a munkaviszony a lényeg, akkor egész évre 15 nap illeti meg. Ha év vége felé jön a dolgozó hozzám, s megbetegszik, és eddig nem vett igénybe egyetlen napot sem, hát így jártam. (szivacs!)

Ha szeptemberig pl. munkanélküli lett volna, akkor valóban úgy számítjuk, ahogy leírtátok.

Üdv:Nelly

08:50 09/25/08
fórumtag válasza

Igen, ha folyamatos munkaviszonya volt, a 15 nap jár most neki!

Éva

09:04 09/25/08
fórumtag válasza

Szia,

A Munka Törvénykönyve szabályozza a betegszabadság kiadásának rendjét a következők szerint :

Betegszabadság

137. § (1) A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget - naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg.
(2) A munkavállaló keresőképtelenségét - a keresőképesség orvosi elbírálásáról szóló rendelkezéseknek megfelelően - a kezelőorvos igazolja.
(3) A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 80 százaléka jár.
(4) Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a naptári évre járó betegszabadság időarányos részére jogosult. Ez azonban - ha a munkavállaló az év folyamán már munkaviszonyban állt - nem lehet több, mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része.
(5) A betegszabadság naptári évben igénybe nem vett része később nem igényelhető.
(6) A betegszabadság tekintetében a 130. § (2) bekezdését, 133. § (2) bekezdését és a 135. § (1)-(2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.
A betegszabadság ugyan a szabadság egy speciális fajtája, de valójában nem a pihenőidejét tölti a munkavállaló, hanem keresőképtelen beteg. A munkavállalónak naptári évenként 15 munkanap betegszabadság jár. Ha a munkavállaló üzemi baleset, vagy foglalkozási betegség miatt keresőképtelen, ezen időtartamok nem "terhelik" a betegszabadság időtartamát, azaz az ilyen okból történő keresőképtelen állapot nem számít bele a betegszabadságba.
A betegszabadságra való jogosultságot, azaz keresőképtelen állapotot a kezelő orvosnak kell igazolnia. 2000. január 1-jéig nem kellett a keresőképtelenséget igazolni évente egy alkalommal, legfeljebb három munkanapig tartó betegszabadság esetén. E kedvező lehetőséget szűntette meg a Munka tv.-nek az 1999. évi XCIX. törvénnyel történt módosítása, amely hatályon kívül helyezte a Munka tv. 137. § (2) bekezdés második mondatát.
A jövőben ügyelni kell arra, hogy 2000. január 1-jétől bármely rövid ideig tartó keresőképtelen állapotra vonatkozóan is orvosi igazolást kell vinni a munkáltatóhoz.
A 15 nap betegszabadság akár több alkalommal, illetve hosszabb keresőképtelenség esetén egy alkalommal is kimeríthető. A szabadságtól eltérően, a betegszabadság naptári évben igénybe nem vett része a következő évre nem vihető át, tehát ha a munkavállaló adott évben nem volt keresőképtelen, akkor az évi betegszabadsága úgymond "elveszett".
A betegszabadságra való jogosultság a munkaviszony függvénye. A betegszabadság minden munkaviszonyban megilleti a munkavállalót, így ha több munkáltatónál áll fenn pl. részmunkaidős munkaviszonya, valamennyiben jogosult betegszabadságra. A munkaviszony szünetelésének azokban az eseteiben, amelyre egyébként szabadság is megilleti a munkavállalót, betegszabadság is jár. Betegszabadság a nyugdíjas munkavállalónak is jár.
Ha a munkavállaló munkaviszonya adott munkáltatónál év közben kezdődik, akkor a szabadsághoz hasonlóan, a betegszabadságnak is csak az időarányos része jár. Ha a munkavállaló az év folyamán már másik munkáltatónál is munkaviszonyban állt, a betegszabadság mértéke az új munkáltatónál nem lehet több, mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része. Értelemszerűen ha az előző munkáltatónál hosszabb ideig volt keresőképtelen a munkavállaló, azaz kimerítette a betegszabadság 15 napját, akkor az új helyen ismételt keresőképtelensége esetén már táppénzre lesz jogosult.
Az 1997. évi LXXXIII. tv. 46. § (2) bek. alapján táppénzre legkorábban a betegszabadság lejártát követő naptól jogosult a munkavállaló. Táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első három napban keresőképtelenné válik és a jogszabályban meghatározott egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett.
A betegszabadság csak munkanapra jár (táppénz minden napra), időtartamára 1997. július 1-jétől a távolléti díj 80%-át kell fizetni.
Megjegyezzük, hogy az 1996. január 1-jétől hatályba lépett módosítás révén emelkedett a betegszabadság mértéke 10 munkanapról 15 munkanapra. Ezen időponttól kezdődő keresőképtelenség esetén a táppénzkiadások fedezetéhez (amelyet már a tb-nek kell fizetni) a táppénz egyharmadának megfizetésével a munkáltatónak is hozzá kell járulnia.
A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató kötelessége, hogy a Munka tv. 98. §-a alapján kiállított igazoláson az addig igénybe vett betegszabadság időtartamát feltüntesse.

Tehát arányosan jár neki a betegszabadság, azaz 5 nap.

09:04 09/25/08
fórumtag válasza

-

09:06 09/25/08 | Módosítva: 09:12 09/25/08, 1 alkalommal.
fórumtag válasza

Dupla vagy semmi!!

09:06 09/25/08 | Módosítva: 09:08 09/25/08, 1 alkalommal.
fórumtag válasza

Bevallom, többször kellett nekifutnom, mire leesett a VZsuzsi1 által beidézett rész (4) pontjának értelmezése. És bocs, visszavonom, amit az előző hozzászólásomban írtam. 

E szerint valóban nem terheli az új munkáltatót az időarányosnál több betegszabdság, viszont kevesebb, az lehet. Bakker, eddig ezt nagyon rosszul tudtam. 

Kösz a kérdésért a kérdésfeltevőnek :-)))

Zsuzsa

12:03 09/25/08
Előzmények | fórumtag válasza

Szia Nelly!  Az azért elég durva lenne, hogy valaki hozzám jön dolgozni decemberben, aki még egész évben nem volt betegszabin, s ha már nálam betegszik meg, akkor én álljam az egész évre járó betegszabiját!-- és akkor hát így jártam..

Azon kívül, hogy egyébként a törvény egyértelműen kimondja, hogy nem teljes évet tekintve csak időarányosan jár neki tőlem, ha pedig valaki az előző helyén mondjuk teljesen kimerítette a 15 napot - amit a munkáltatói igazolásán leigazolva hoz hozzám -, akkor nálam már egyáltalán nem jogosult egy napra sem..   Bocs, de kicsit megdöbbenve olvastam, hogy többen is nem értettetek egyet az általam adott válasszal, ami csak annyiban tért el a kérdező által is jól gondolt dologtól, hogy ő rosszul számolta az időarányos napot (valamiért ő 1 napot vett).. Üdv.

12:17 09/25/08
Kérdésfelvető válasza
Nagyon köszönöm, hogy ennyien válaszoltatok. Így már letisztult ez a kérdés. Néha , ami egyszerűnek tűnik is megérdemel egy kis eszmecserét.  További szép napot Mindenkinek! Üdv: Margó
12:30 09/25/08

Szia Mazsi!

Az az igazság, hogy nagyon sokáig én is úgy gondoltam, ahogyan Te és a veled egyet értők leírtátok (most meggyőztetek, ezek szerint mégis a korábbi álláspontom volt a helyes). Régebbi válaszomban is ezt tanácsoltam (ha szükséges ideidézhetem, habár feltételezem elhiszitek, mert a legtöbbször nem a levegőbe beszélek). Viszont olvastam valami munkaügyes lapban azt a verziót amit most leírtam, és egy másik fórumon is, hogy az OEP visszadobta a tp. igénylőt a betegszabi miatt, a szitu nagyjából ugyanez volt!

Félreveztő választ nem állt szándékomban adni, ezért elnézést a kérdezőtől, és Tőletek is!

További szép napot!

Nelly

01:01 09/25/08
fórumtag válasza

Zárszóként megjegyzem, úgy emlékszem nekem is dobtak vissza már tp. igénylést (megadtuk a 2-3 napot,nem vitatkoztunk).

Én az idézett tv. helyet alaposan elmentem.

Mazsi 14. válaszához annyit, akkor az is durva, amikor januárban kimeríti egy dolgozó a 15 napot és pl. februárban kilép!Szóval nem csak a következő munkáltatónak "lett volna" durva a helyzet, ez azért az igazsághoz hozzá tartozik!

Üdv Mindenkinek! Éva 

01:50 09/25/08
Szia ÉVA!  Teljesen igazad van, nyilván már az is elég durva, hogy betegség miatt távollévő embernek a cég kell, hogy fizessen 80% távolléti díjat, s ami a ráadás, még ezután a járulékokat is, aztán meg a táppénz után a tp 1/3-át....   De e különbség a két dolog között, hogy ha év elején veszek fel egy embert, akkor azzal számolok, hogy lehet, hogy nálam lesz majd 15 nap betegszabija, amit nekem kell lenyelni,  de ha decemberben veszek fel egy embert, akkor azt nézem, hogy már vagy nem lesz nálam az adott évben egy nap betegszabija sem, mert már a korábbi munkáltatója lenyelte a dolgot, vagy max. annyival számolok, hogy egyébként mennyi illeti még meg dec.31-ig, ami meg engem terhel majd..Üdv.
10:22 09/26/08
fórumtag válasza

Hogyan kell eljárni az eltérő munkarendben foglalkoztatott esetén?

Azaz egy dolgozó heti 20 órás részmukaidős foglalkoztatott. A munkarédje: szerda 4 óra, csütörtök 8 óra péntek 8 óra.

Augusztos 10 és harminc között hány nap betegszabadság jár neki? 15 vagy csak 9?

Miközben erre a kérdésre kerestem a választ belefutottam egy cikkbe ahoz az általatok felvetett problémát magyarázták: http://www.kalkulator.hu/?fejezet=4&alfejezet=1&tartalom=1&cid=36922  A cikk írója Nagyné Hulánszkí Irén szerint a betegszabadság nem veszik el. Az rányosítást csak a pályakezdő esetén kell alkalmazni.

Akkor mégsem időarányos az új munkáltatónál?

Köszi

WinZol

09:07 09/01/09
fórumtag válasza

Nem, nem arányos.

9. válasz

Üdv:Éva

09:45 09/01/09
 Na, ide eredetileg hülyeséget írtam...
09:58 09/01/09 | Módosítva: 10:00 09/01/09, 1 alkalommal.
fórumtag válasza

És mi a helyzet a részmunkaidősömmel?

Aki 3 napot dolgozik egy héten. Hogy lesz a betegszabadság?

Köszi

10:01 09/01/09

Szia!

A betegszabadság 15 nap azaz 3 hét.

A 3 munkanapos hétnél 4 pihenő nap van ezért 3:5=0,6 azaz a 15 nap 60%-a  tehát 9 nap jár. Ebben a munkaidő beosztásban a 9 munkanap is 3 hét betegszabadságot jelent.

Lásd a szabadság kiszámolása kérdésnél a választ a szabadság  kiszámolás módját és kiadását.

Üdv. Olga

10:19 09/01/09

Köszi!

És hogy van akkor a szabadság? Ha szerádn 4, csütörtökön 8 és pénteken 8 órát dolgozik és az éves szabija 20 nap akkor hogy van ez?

A 3/5 ös lev szerint neki 12 nap járna. Viszont ha szerádán megy szabira akkor 4 csütrötk és pénteken pedig 8 óra

????

WinZol

10:57 09/01/09
fórumtag válasza

Szia!

Anyi óra szabadságot fizetsz, amennyi a munkaideje lett volna.

Ha egész héten távol van, akkor 20 óra.Részmunkaidőben is ugyanannyi a szabadság napban kifejezve, csak a távollétére az óra szerinti bért (szabit) kapja.

Üdv:Éva

12:18 09/01/09

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés

Képzés, tanfolyam
Felhasználói név:
Jelszó: