Szia!
5 nap betegszabadság jár neki aztán táppénzt kell kérni.
Szerintem nem így van. A betegszabadság nem úgy működik, mint a rendes szabadság.
Ha egész évben volt munkaviszonya, akkor a betegszabadsága 15 nap, függetlenül attól, hogy eddig a másik munkahelyén egy napot sem vett igénybe. Gondoljátok végig: ha nem így lenne, nem lenne jelentősége annak, hogy a kilépő papírokon szerepeltetni kell: mennyit vett eddig igénybe. Pont azért kell, hogy meg tudjuk nézni: mennyi van még vissza a 15 napból. A szabadságot meg azért nem kell közölni, mert azzal "el kell számolni" a munkaviszony végén.
Akkor csökken a betegszabadság, ha volt olyan időszak az évben, amikor nem volt munkaviszonya. Erre az időre nem jár, arányosan.
Zsuzsa
Sziasztok!
Betegszabadság kiszámítása: 15/366= 0,040983606x122=4,999999932 azaz 5 nap. Tehát 09.23 tól betegszabi 09.29-ig, 09.30-tól pedig táppénz.
Szilvi
Sziasztok!
Betegszabadság kiszámítása: 15/366= 0,040983606x122=4,999999932 azaz 5 nap. Tehát 09.23 tól betegszabi 09.29-ig, 09.30-tól pedig táppénz.
Szilvi
Sziasztok!
Szilvi
Sziasztok!
Zsuzsával értek egyet, ha egész évben volt munkavisznya, mindegy, hogy nem ugyanannál a munkáltatónál, a munkaviszony a lényeg, akkor egész évre 15 nap illeti meg. Ha év vége felé jön a dolgozó hozzám, s megbetegszik, és eddig nem vett igénybe egyetlen napot sem, hát így jártam. (szivacs!)
Ha szeptemberig pl. munkanélküli lett volna, akkor valóban úgy számítjuk, ahogy leírtátok.
Üdv:Nelly
Igen, ha folyamatos munkaviszonya volt, a 15 nap jár most neki!
Éva
Szia,
A Munka Törvénykönyve szabályozza a betegszabadság kiadásának rendjét a következők szerint :
Betegszabadság
137. § (1) A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget - naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg.
(2) A munkavállaló keresőképtelenségét - a keresőképesség orvosi elbírálásáról szóló rendelkezéseknek megfelelően - a kezelőorvos igazolja.
(3) A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 80 százaléka jár.
(4) Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a naptári évre járó betegszabadság időarányos részére jogosult. Ez azonban - ha a munkavállaló az év folyamán már munkaviszonyban állt - nem lehet több, mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része.
(5) A betegszabadság naptári évben igénybe nem vett része később nem igényelhető.
(6) A betegszabadság tekintetében a 130. § (2) bekezdését, 133. § (2) bekezdését és a 135. § (1)-(2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.
A betegszabadság ugyan a szabadság egy speciális fajtája, de valójában nem a pihenőidejét tölti a munkavállaló, hanem keresőképtelen beteg. A munkavállalónak naptári évenként 15 munkanap betegszabadság jár. Ha a munkavállaló üzemi baleset, vagy foglalkozási betegség miatt keresőképtelen, ezen időtartamok nem "terhelik" a betegszabadság időtartamát, azaz az ilyen okból történő keresőképtelen állapot nem számít bele a betegszabadságba.
A betegszabadságra való jogosultságot, azaz keresőképtelen állapotot a kezelő orvosnak kell igazolnia. 2000. január 1-jéig nem kellett a keresőképtelenséget igazolni évente egy alkalommal, legfeljebb három munkanapig tartó betegszabadság esetén. E kedvező lehetőséget szűntette meg a Munka tv.-nek az 1999. évi XCIX. törvénnyel történt módosítása, amely hatályon kívül helyezte a Munka tv. 137. § (2) bekezdés második mondatát.
A jövőben ügyelni kell arra, hogy 2000. január 1-jétől bármely rövid ideig tartó keresőképtelen állapotra vonatkozóan is orvosi igazolást kell vinni a munkáltatóhoz.
A 15 nap betegszabadság akár több alkalommal, illetve hosszabb keresőképtelenség esetén egy alkalommal is kimeríthető. A szabadságtól eltérően, a betegszabadság naptári évben igénybe nem vett része a következő évre nem vihető át, tehát ha a munkavállaló adott évben nem volt keresőképtelen, akkor az évi betegszabadsága úgymond "elveszett".
A betegszabadságra való jogosultság a munkaviszony függvénye. A betegszabadság minden munkaviszonyban megilleti a munkavállalót, így ha több munkáltatónál áll fenn pl. részmunkaidős munkaviszonya, valamennyiben jogosult betegszabadságra. A munkaviszony szünetelésének azokban az eseteiben, amelyre egyébként szabadság is megilleti a munkavállalót, betegszabadság is jár. Betegszabadság a nyugdíjas munkavállalónak is jár.
Ha a munkavállaló munkaviszonya adott munkáltatónál év közben kezdődik, akkor a szabadsághoz hasonlóan, a betegszabadságnak is csak az időarányos része jár. Ha a munkavállaló az év folyamán már másik munkáltatónál is munkaviszonyban állt, a betegszabadság mértéke az új munkáltatónál nem lehet több, mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része. Értelemszerűen ha az előző munkáltatónál hosszabb ideig volt keresőképtelen a munkavállaló, azaz kimerítette a betegszabadság 15 napját, akkor az új helyen ismételt keresőképtelensége esetén már táppénzre lesz jogosult.
Az 1997. évi LXXXIII. tv. 46. § (2) bek. alapján táppénzre legkorábban a betegszabadság lejártát követő naptól jogosult a munkavállaló. Táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első három napban keresőképtelenné válik és a jogszabályban meghatározott egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett.
A betegszabadság csak munkanapra jár (táppénz minden napra), időtartamára 1997. július 1-jétől a távolléti díj 80%-át kell fizetni.
Megjegyezzük, hogy az 1996. január 1-jétől hatályba lépett módosítás révén emelkedett a betegszabadság mértéke 10 munkanapról 15 munkanapra. Ezen időponttól kezdődő keresőképtelenség esetén a táppénzkiadások fedezetéhez (amelyet már a tb-nek kell fizetni) a táppénz egyharmadának megfizetésével a munkáltatónak is hozzá kell járulnia.
A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató kötelessége, hogy a Munka tv. 98. §-a alapján kiállított igazoláson az addig igénybe vett betegszabadság időtartamát feltüntesse.
Tehát arányosan jár neki a betegszabadság, azaz 5 nap.
Dupla vagy semmi!!
Bevallom, többször kellett nekifutnom, mire leesett a VZsuzsi1 által beidézett rész (4) pontjának értelmezése. És bocs, visszavonom, amit az előző hozzászólásomban írtam.
E szerint valóban nem terheli az új munkáltatót az időarányosnál több betegszabdság, viszont kevesebb, az lehet. Bakker, eddig ezt nagyon rosszul tudtam.
Kösz a kérdésért a kérdésfeltevőnek :-)))
Zsuzsa
Szia Nelly! Az azért elég durva lenne, hogy valaki hozzám jön dolgozni decemberben, aki még egész évben nem volt betegszabin, s ha már nálam betegszik meg, akkor én álljam az egész évre járó betegszabiját!-- és akkor hát így jártam..
Azon kívül, hogy egyébként a törvény egyértelműen kimondja, hogy nem teljes évet tekintve csak időarányosan jár neki tőlem, ha pedig valaki az előző helyén mondjuk teljesen kimerítette a 15 napot - amit a munkáltatói igazolásán leigazolva hoz hozzám -, akkor nálam már egyáltalán nem jogosult egy napra sem.. Bocs, de kicsit megdöbbenve olvastam, hogy többen is nem értettetek egyet az általam adott válasszal, ami csak annyiban tért el a kérdező által is jól gondolt dologtól, hogy ő rosszul számolta az időarányos napot (valamiért ő 1 napot vett).. Üdv.
Szia Mazsi!
Az az igazság, hogy nagyon sokáig én is úgy gondoltam, ahogyan Te és a veled egyet értők leírtátok (most meggyőztetek, ezek szerint mégis a korábbi álláspontom volt a helyes). Régebbi válaszomban is ezt tanácsoltam (ha szükséges ideidézhetem, habár feltételezem elhiszitek, mert a legtöbbször nem a levegőbe beszélek). Viszont olvastam valami munkaügyes lapban azt a verziót amit most leírtam, és egy másik fórumon is, hogy az OEP visszadobta a tp. igénylőt a betegszabi miatt, a szitu nagyjából ugyanez volt!
Félreveztő választ nem állt szándékomban adni, ezért elnézést a kérdezőtől, és Tőletek is!
További szép napot!
Nelly
Zárszóként megjegyzem, úgy emlékszem nekem is dobtak vissza már tp. igénylést (megadtuk a 2-3 napot,nem vitatkoztunk).
Én az idézett tv. helyet alaposan elmentem.
Mazsi 14. válaszához annyit, akkor az is durva, amikor januárban kimeríti egy dolgozó a 15 napot és pl. februárban kilép!Szóval nem csak a következő munkáltatónak "lett volna" durva a helyzet, ez azért az igazsághoz hozzá tartozik!
Üdv Mindenkinek! Éva
Hogyan kell eljárni az eltérő munkarendben foglalkoztatott esetén?
Azaz egy dolgozó heti 20 órás részmukaidős foglalkoztatott. A munkarédje: szerda 4 óra, csütörtök 8 óra péntek 8 óra.
Augusztos 10 és harminc között hány nap betegszabadság jár neki? 15 vagy csak 9?
Miközben erre a kérdésre kerestem a választ belefutottam egy cikkbe ahoz az általatok felvetett problémát magyarázták: http://www.kalkulator.hu/?fejezet=4&alfejezet=1&tartalom=1&cid=36922 A cikk írója Nagyné Hulánszkí Irén szerint a betegszabadság nem veszik el. Az rányosítást csak a pályakezdő esetén kell alkalmazni.
Akkor mégsem időarányos az új munkáltatónál?
Köszi
WinZol
És mi a helyzet a részmunkaidősömmel?
Aki 3 napot dolgozik egy héten. Hogy lesz a betegszabadság?
Köszi
Szia!
A betegszabadság 15 nap azaz 3 hét.
A 3 munkanapos hétnél 4 pihenő nap van ezért 3:5=0,6 azaz a 15 nap 60%-a tehát 9 nap jár. Ebben a munkaidő beosztásban a 9 munkanap is 3 hét betegszabadságot jelent.
Lásd a szabadság kiszámolása kérdésnél a választ a szabadság kiszámolás módját és kiadását.
Üdv. Olga
Köszi!
És hogy van akkor a szabadság? Ha szerádn 4, csütörtökön 8 és pénteken 8 órát dolgozik és az éves szabija 20 nap akkor hogy van ez?
A 3/5 ös lev szerint neki 12 nap járna. Viszont ha szerádán megy szabira akkor 4 csütrötk és pénteken pedig 8 óra
????
WinZol
Szia!
Anyi óra szabadságot fizetsz, amennyi a munkaideje lett volna.
Ha egész héten távol van, akkor 20 óra.Részmunkaidőben is ugyanannyi a szabadság napban kifejezve, csak a távollétére az óra szerinti bért (szabit) kapja.
Üdv:Éva
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.
Az időarányos bsz jár neki, aztán táppénzre jogosult. A táppénz igényléshez a foglalkoztatói igazolás és a pótlap letölthető az oep.hu-ról, azt kitöltve, a TB igazolványát, orvosi igazolását (táppénzes papír), ha folyamatos a biztosítottsága, akkor az előző munkahely által kiadott eü.igazolást mellékelve, a MEP-hez megküldve, fogja kapni a táppénzt közvetlenül.
De az a bizonyos időarányos bsz, az nem 1 darab nap, hanem 5 munkanapnak megfelelő nap. (Szept.01-től dec.31-ig 122 nap van)