Szia Enci!
Annak még nem néztem pontosan utána, hogy a 36 órás munkaviszonnyal rendelkezőre is vonatkozik-e, de úgy tudom, hogy igen. És kérdés még a nyugdíjas. De egyelőre nem merülök nagyon bele, hátha eltörlik.
Lehet, hogy túl optimista vagyok? Üdv: Böbe
Sajnos nekem nincs energiám rá egyenlőre, hogy a jövő évi törvényekkel foglalkozzam, de nem is igazán akarok. Szerintem a mi adótörvényeinket nevezik követhetetlen, néha értelmezhetetlen és teljesen jogbiztonság nélküli törvényeknek.
Legyünk optimisták! Enci
Szabozso:
Szerintem csak akkor éri meg kilépni az EVÁ-ból, ha a bevételek nagyrészét le tudja költségelni. Ha nem így van, és kilép az EVÁ-ból, akkor jóval többet kell fizetnie majd a nyereség után.
Andi
A múlt héten voltam egy jövő évi adókkal foglalkozó előadás-sorozaton. Ott sajnos azt mondták, hogy a kivét-kiegészítés a +36 órás ev-kre és a nyugdíjas ev-kre is vonatkozik - csak ott arányaiban kisebb jövedelemig kell kiegészíteni:-((((
Kivétel pont az Evás ev, őrá nem vonatkozik a kivét kiegészítés.
Zsuzsa
Szia Böbe! Én is úgy gondoltam, hogy az amúgy is meglévő jogbizonytalanságot nem fokozzák tovább, ezért nem ástam bele magam ebbe a piaci munkadíj értékbe, meg az SZJA-s kiegészítő jövedelembe, és az 1,27 bruttóba.. most meg kapkodom a fejem és káromodások közepette próbálom megfejteni, hogy van-e köze és ha van akkor mi köze van a 27% TB járuléknak, vagy 27% ehó-nak a mindenféle összevonandó jövedelemhez, amikor sok olyan összevonás alá tartozó jövedelem van, ami után a magánszemélynek se 27% Tb járuléka, se 27% eho-ja nincs.. De most itt állok megint a programozóval, hogy akkor hogy is írjuk át a bérprogramot, mert ahogy az már csak lenni szokott, nekem mindig akkor van leszámolóm, amikor 3-4 napra már a változott törvény szerint kell eljárni, tehát nem ártana, ha január 03-ára már lenne módosított bérprogram..
Ilyen értetlenül még egy év végén sem álltam a következő évre vonatkozó tv. módosításokkal .. de az ember most a tao, különadó és EVA feltöltéssel van elfoglalva a napi meló mellett, képtelenség ingerültség mentesen belemerülni az értelmezésbe.. Na de mire való a könyveléssel foglalkozóknak a karácsony, ha nem arra, hogy megpróbálják kitalálni a jogalkotó szándékát..
12.07-én du. 14:40-14:50 óra között ment az Mtv2-n (parlamenti közvetítés) az a parlamenti kérdés, ami ezzel a jogbiztonság hiányával, a gondolatolvasásos törvényi rendelkezésre vonatkozott, arra is, hogy a könyvelők havi 300 eFt, stb.... Mikor meghallgattam - azt hiszem valami államtitkári - választ, azt hittem dobog egy hátast. A társasvállalkozók jövedelem kiegészítését azzal indokolta és a piaci értékű járulékalapot is azzal magyarázta, hogy ha a tulajdonosok is dolgoznak a cégben és az adózott eredmény több, mint amennyit a befektetett tőke pld-ul kamatként hozna (látva a banki betéti kamatokat), akkor jogos elvárás, hogy a kamatösszegen felül képződő adózott eredmény az a tagok által legyen SZJA-zva és TB-zve is.. Nem csak a közalkalmazottaktól várható el, hogy költségviselést vállaljanak a tűzoltóság, rendőrség, stb. fenntartásában.. továbbá, hogy nincs jogbizonytalanság, mert a T. képviseő úr előtt is ismert a jogalkotói szándék és a törvényt ennek a jogalkotói szándéknak megfelelően kell alkalmazni, végrehajtani... nem is ragozom tovább, mert csak még írom is szét vet a düh.
Ha lesz egy kis időm, nyitok majd egy kérdést a jogalkotói szándék bogozásához, hátha többen, többre jutunk.. Nem tudom visszanézhető-e az interneten ez az adás, ha igen érdemes megnézni..
Muszáj lenne belemélyülni, akár a főfogl. EVÁ-s egyénik tekintetében is, hiszen ott van a TB tv... és az EVÁ-s egyéni nyilatkozása... Mihez képest nyilatkozzon, hogy magasabb járulékalapot választ-e .. eddig ugye volt a minimálbér kétszereséhez képest.. Ha nem nyilatkozik a magasabbra, akkor összegszerűen mi a járulékalapja, csak a minimálbér.. vagy a tényleges jövedelem.. de mi az EVÁ-s ev. tényleges jövedelme (amit dokumentáltan tud is igazolni)
2010-től hat. tb. tv-ből:
29/A. § (1) Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (a továbbiakban: eva adózó) biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott járulékokat (tagdíjat) a tevékenység piaci értéke után fizeti meg. Az eva adózó egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.
(2) Az eva adózó egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének megállapításánál értelemszerűen alkalmazni kell a 29. § (4)-(5) és (8) bekezdésének rendelkezéseit.
(3) Az eva adózó egyéni vállalkozó a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében egyoldalú nyilatkozattal vállalhatja, hogy a 19. § (1)-(3) bekezdés szerinti járulékokat az (1) bekezdésben meghatározott járulékalapnál magasabb járulékalap után fizeti meg. A nyilatkozat az adóévre szól, melyet első ízben az adóévet megelőző év december 20-áig, azt követően a november hónapra vonatkozó járulékbevallásával egyidejűleg kell az állami adóhatósághoz benyújtani. A nyilatkozat az Art. szerinti végrehajtható okiratnak minősül.
---------- ennyi idő alatt , honnan deríti ki az ev. hogy nyilatkozzon-e vagy sem, mennyi lesz a tevékenysége piaci értéke, vagy a tényleges jövedelme.. vagy egyébként havonta akár változó összeg után fog fizetni az EVÁ-s.. mihez képest mennyi a tényleges: a be nem folyt, de 30-ik napon eva bevételt jelentő bevételt is vegye számításba, és könyvelje a költségeit is, vagy mi..
Meggyőződésem, hogy a módosítások tv-i szövegezése semmi mást nem szolgál, mint mint a jogbizonytalanság fokozását és ezzel minden vállalkozás és vállalkozó, továbbá minden jövedelemmel bíró magánszemély (szankcionálható nyilatkozatok!) kiszolgáltatottságát az adott hatóság kénye kedvének, akik majd az éppen aktuális ukásznak megfelelően azért büntetnek majd, amiért csak akarnak..
Üdv.
Szia!
Teljes mértékben egyetértek, és ami a dühöngést illeti, szintén, bár tudom, hogy ez nem vigasztal:-)) Szerintem sem megy ki másra az egész, mint hogy - van sapka, nincs sapka alapon - mindenkit jó alaposan meg lehessen bírságolni.
És persze még jobban a fekete gazdaság felé terel mindenkit ez az egész őrült katyvasz...
Üdv: Böbe
Az átalányadó esetén fontos, hogy milyen tevéknységet végez, mennyi a levonható költséghányada a tevékenységnek. Egy 40 %ban levonható kstghányad necces lehet. Ha szépségipar pl ás ez 80 akkor jó
Üdv Mari
Sziasztok!
Ez az egész hajcihő most akkor arra is vonatkozik akinek van 36 órás munkaviszonya és emelett egy társaság személysen közremüködő tagja ahonnan nem vesz fel díjazást csak adott esetben osztalékot. Én úgy értelmeztem ezt az egészet, hogy az evásokra illetve a kiegésztőtevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozásokra nem vonatkozik.
Üdv: Judi
Sziasztok,
Még nem írtam, bár szoktam olvasni a fórumot.
Judi, jól értelmezed, ma voltam egy előadáson, és azt nagy betűkkel leírtam, hogy kiegészítő tev.-t végző egyéni és társas váll. esetében nem kell alkalmazni ezt a kiegészítést. Evásra most így nem emlékszem, de a nyugdíjas biztos így van.
Azzal egyetértek, hogy ez egy nagy ..... és még senki sem tudja pontosan hogyis lesz... és fogalmam sincs hogy fogom megállapítani a tevékenységre jellemző keresetet.
Jó munkát!
Üdv.Zsani
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.
Az egyéni vállalkozó - mivel van heti 36 órás munkaviszonya - jövőre a tényleges kivét után fizet járulékot. Plusz, ha a tényleges kivét nem éri el a tevékenységre jellemző keresetet, akkor a kivétet ki kell egészíteni (már ha van vállalkozói osztalékalapja, azaz a költségei kevesebbek, mint a bevételei) erre a keresetre, és az után kell járulékot fizetni.
De nagyon reménykedünk benne, hogy ezt a kivét-kiegészítés baromságot még addig eltörli az Alkotmánybíróság. Szerintem most jobb evásnak maradnia.
Üdv: Böbe