Szia!
Sajnos én nem tudok segíteni neked, de remélhetőleg más fórumtárs felfigyel a kérdésedre és segít. Addig is szerintem próbálj keresgélni ezen a fórumon, a lezárt kérdések között, az SZJA-kategóriában. Úgy emlékszem, volt már téma Németországból származó jövedelem adózásáról.
Üdv: Böbe
Brigi! Olvasdd el az alábbi linken lévő válaszokat. Németországból származó jövedelem rendezéséről szól.
http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/9503
Szia Brigi!
Bocsi, hogy csak így rád török, de lenne hozzád egy kérdésem. Írtad, hogy a férjed e.v.-ként Németországban dolgozott. A párom is e.v. és németországi céggel készül vállalkozási szerződést kötni. Olyan engedélyeket és feltételeket szabnak a munkavégzéshez itthon, hogy azok szinte teljesíthetetlenek. Szeretném tudni, hogy ti hogyan és mit intéztetek a munkavállalással kapcsolatban?
Előre is köszi.
Szia Vevike!
Azt nem tudom,hogy németországi céggel mi a teendő.Nekünk kellett az APEH-tól kikérni egy hivatalos igazolást,hogy tényleg vállalkozó és nem egy "álvállalkozó".Ki kellett tölteni minden alkalmazottnak egy E101-es nyomtatványt,amit Tb-nél kell intézni.Ők viszont ezt olyan feltételekhez kötik,hogy a teljes létszám legalább 50%itthon kell hogy dolgozzon.Nekünk is plusz be kellett jelenteni 2 embert mert 4-en mentek ki.Ezt a nyomtatványt csak meghatározott időre adják ki,és legalább egy hónapja be kell jelentve lennie annak akit ki akar vinni,ha saját magának kéri,úgy emlékszem legalább fél éve kell vállalkozónak lennie.A kinti dolgokról csak annyit tudok,amit itt olvastam:www.nemetjog.hu.Nézd meg ezt az oldalt, itt nagyon sok mindenről írnak.Én felvettem velük a kapcsolatot,de egy kicsit drága a mi jövedelmünkhöz képest.Sajna.Németországba állítólag nincsenek könyvelők,hanem adótanácsadók vannak és ők intéznek mindent.Remélem tudtam azért segíteni.
Szia
Szia Brigi!
Most olvastam csak a kédésedet.
Szeretném megkérdezni, hogy van e itthon a férjednek könyvelője?
Igazából akkor neki kellene utána nézni , hogyan kell bevallani a német és magyar adót.
Leírom én hogyan csinálom.
Ha volt külföldön és belföldön is jövedelme, akkor itthon kell bevallani a magyar és német adót.
Valószinű rendelkeztek német adóigazolással, s ezen szerepel a kint megfizetett adó.
Ezeket az adókat - a megfelelő adónemben- fel kell tüntetni az adó bevallás megfelelő soraiban, pl. a 0953-as adó bevallás 23.számú sorában. Sajnos a kinti jövedelem - lehet, hogy -, megemeli a magyar jövedelem adósávját
A bevallási útmutatóban szerepel, hogyan kell átszámítani a külföldön megszerzett jövedelmet.
Nézzél át egy SZJA útmuatatt.
Ha még aktuális és nem boldogultok vele, akkor írj és segítek.
Üdv. Marika
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.