Adófórum logo  
Verlag Dashöfer logo

Alkalmi munkavállaló könyv 2010.

Beküldte: szaboicus, 11:55, 12/16/09
A helyes válaszért jár: 100 pont
Sziasztok!
Az idézett hírek szerint még 2010-04.01-ig érvényesek az alkalmi munkavállalói könyvek
(Természetesen a 2009-évet 2010.01.15-ig le kell záratni.).
Az új törvénynek az adminisztráció csökkentése a lényeg.
Sajnos a könyvelők ebből megint kimaradtak.
Az adomány gyűjtés folytatódik.

"Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv

Jövő év április elsejével megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, azokat 2010. július 31-ig kell leadni; az egyszerűsített munkavállalást elektronikus úton kell bejelenteni.
2009. december 15. kedd 06:38 - HírExtra
Az Országgyűlés 175 igen, 163 nem, 4 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn este az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt.

A rövid időtartamú háztartási, valamint mezőgazdasági idénymunkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér alapulvételével 30 százalék közterhet fizet, egyébként az általános szabályok irányadók a közterhek mértékére.

A jövőben egyszerűsített adminisztrációval lehet foglalkoztatni a valódi alkalmi munka, a mezőgazdasági idénymunka, a magánszemély háztartásában végzett munka, és idegenforgalmi idénymunka esetében; a munkavállalók az adott évben több munkáltatónál is létesíthetnek időkorlát nélkül, egyszerűsített foglalkoztatási keretbe tartozó munkaviszonyt.

A mezőgazdasági idénymunka kivételével munkaszerződést kell kötni írásban legkésőbb a munka megkezdéséig.

A munkáltató az elektronikus bejelentést választása szerint megteheti a választása szerint központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, mobiltelefonon internet-szolgáltatás nélkül, és a magánszemély munkáltató háztartásában végzett, illetve növénytermesztési idénymunka esetén telefonon is.

A változtatás célja egyebek mellett az volt, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet.
Forrás: MTI"

Válaszok:
fórumtag válasza

Szia!

Hogy miért is lesz egyszerűbb, az nem világos :(((

Itt a törvény szövege is:

http://www.parlament.hu/irom38/11083/11083-0055.pdf

Ezt a választ a kérdés feltevője elfogadta!
12:54 12/16/09
Előzmények | fórumtag válasza
Én a PM-nek és az APEH-nek már azt sem hiszem el, amit kérdeznek....
12:58 12/16/09
VD szakértő 2006

Icus!

Én sem látok benne semmi egyszerűsítést. Sőt........ De ezekhez a mostani dolgokhz már nem is lehet mit hozzátenni.(hozzászólni a dühöngésen kívül)

12:58 12/16/09
Kérdésfelvető válasza
Sziasztok!
Nem nekünk lesz az egyszerűsítés hanem a munkaügyi központoknak, meg a munkavállalóknak.
 "A változtatás célja egyebek mellett az volt, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet."
Nem elég az hogy sakkozni kell a 24 órával, hogy "mindenre" jusson 1 kis idő,de ehez még az is hozzájön, hogy figyelni kell majd a BE-KI jelentéseket+ blanketta szerződés is meglegyen, természetesen 1 pld.-ban a munkavállalónál is, mert ha csak be lesz jelentve,de nem lesz szerződése akkor lehet az adományokat befizetni.
Legalább is én ezt vettem ki az előzetes szövegből.
De még majd jobban elolvasom.
Üdv:Icus
01:12 12/16/09
Előzmények | VD szakértő 2006
Az adományok más helyen is jól jönnének. Ennek a kavarcnak az az egyedüli indítéka, hogy lehessen büntetni. Ebben a dzsungelben ugyanis nincs olyan ember, aki mindig mindent jól meg tud csinálni.
01:18 12/16/09
Meg az is indok, hogy minél több rosszindulatú ingyenélőnek legyen munkája a hivatalokban...
01:21 12/16/09
fórumtag válasza

A 30 % a végleges, valahol mintha azt olvastam volna, hogy 40 %, de lehet, hogy ez csak tervezet volt.

Más, a könyvelőnek mostmár lehetőleg reggel 6-kor kezdeni kell, mert ha mondjuk 7 órakor ott az MF a munkahelyen, és nincs elküldve a bejelentő, már készülhetünk is az adomány áthárítására, hiszen a vállalkozó azzal fog érvelni, hogy reggel 6-kor sajnos a könyvelőmet nem tudtam elérni, ő a hibás.

06:55 12/16/09
fórumtag válasza

Ez már nem könyvelői feladat lesz, ki fog 24 órás ügyeletet tartani ? Persze az is kétséges, hogy szegény   vállalkozó tudja-e majd pontosan követni, hogy mikor kit jelent be mondjuk telefonon, és erről persze a     könyvelőt is pontosan értesíteni kell, mert gondolom a 08-on majd vallani kell őket.                                 Ez arra megy ki, hogy elvegyék a kedvüket az alkalmi foglalkoztatástól.

09:54 12/17/09
fórumtag válasza
Most kaptam egy emailt a Munkaügyisektől erről a kérdésről. Ha folyamatos 5 napnál kevesebb a foglalkoztatás, akkor "elég" az elektronikus bejelentés /Jessy szerinted ezt a vállalkozó fogja csinálni?/, amit a munkavégzés megkezdése előtt be kell küldeni, a jelenléti ív 2 példányban, melyből az egyiket a munkavállalónak kell átadni, a másikat a vállalkozónak kell megőrizni, ha folyamatos az 5 nap, akkor kell az egyszerűsített munkaszerződés. Ehhez is kaptam egy nyomtatványt, ha kell valakinek szívesen átküldöm, mert az erőforrástárba nem tudtam feltölteni. SMS-ben csak július 1-től lehet bejelenteni.
07:39 12/18/09
fórumtag válasza
Én elkérném ezt a nyomtatványt, meg esetleg az emailt is amit kaptál a Munkaügyisektől: csomos.istvan@freemail.hu köszi!
08:31 12/18/09
fórumtag válasza

Sziasztok!

Lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban:

Mi a helyzet abban az esetben,amikor a fóliasátorban a nyár közepén hajnal 5-kor, vagy jobb esetben 6-kor kezdenek el dolgozni? Aztán a nagy melegben abbahagyják a munkát,és pl. du 5-kor újra kezdik majd?

Hozzáteszem,az én ismeretségi körömben van jó néhány olyan parasztember,aki sms-ezni nem tud,sőt még internete sincs.Ők hogy fogják majd megoldani ezeket a lejelentéseket?A telefonvonalak nem lesznek túlterhelve majd?Ja,és természetesen akkor a saját telefonszámlájának a terhére jelenti le?

Tőlem okosabbak világosítsanak már fel,kérlek benneteket!

Előre is köszönöm!

09:25 12/18/09
Elküldtem.
10:00 12/18/09
fórumtag válasza

Szia Nyerkiné!

Elküldenéd nekem is ezt a nyomtatványt?

katta0@citromail.hu

köszönöm

01:46 12/18/09
VD szakértő 2006

Az Országgyűlés elfogadta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt, amely – egyes hírekkel ellentétben – 2010. április 1-jétől lép hatályba, 2010. március 31-ig tehát még élnek az AM-könyvek.

Marad az Alkalmi Munkavállalói könyv
2010. március 31.-ig

Tovább a cikkhez:
http://adonavigator.hu/index.php?mod=cikk&kat=fullcikk&aktcikkid=208
01:53 12/18/09
fórumtag válasza

http://www.munkaugyiforum.hu/Blanketta-szerzodes-vagy-egyszerusitett-munkaszerzodes-minta

01:56 12/18/09

Elküldtem.

04:48 12/18/09
fórumtag válasza

Szia Nyerkiné!

Először is Boldog Új Évet Kívánok !

Ha megkérlek , elküldenéd nekem is az egyszerűsített munkaszerződés nyomtatványát és a Munkaügyisektől kapott levelet is . ( mikliancsilla@gmail.com )

Előre is köszönöm a segítséged.

Mikics1

10:50 01/06/10
fórumtag válasza

Én úgy tudom, hogy a sima alkalmi munkavállalókat bérszámfejteni kell majd, ugyanúgy, mint egy sima alkalmazottat. E jelenléti íven a nap végén ott kell lenni a kifizetett bérnek is.  Ezt elég aggályosnak tartom. Teri 

04:46 03/19/10
fórumtag válasza

Én úgy tudom, hogy a sima alkalmi munkavállalókat bérszámfejteni kell majd, ugyanúgy, mint egy sima alkalmazottat. E jelenléti íven a nap végén ott kell lenni a kifizetett bérnek is.  Ezt elég aggályosnak tartom. Teri 

04:47 03/19/10

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés

Képzés, tanfolyam
Felhasználói név:
Jelszó: