Nem tudom, hogy kitől akar önrevíziót kérni, egy másik könyvelőtől? Ha nem bízik a jelenlegi könyvelőjében, akkor keressen másik könyvelőt, akiben jobban megbízik. Az, hogy egyáltalán szükséges-e önrevíziót elvégezni, a tényleges iratok, bevallások birtokában, alapos átnézése után állapítható meg.
A díj sok mindentől függ, hány évről van szó, mekkora anyag, stb. Erre a leendő könyvelőtől kérjen ajánlatot. De előtte mindenképpen javaslom átgondolni a dolgot: nem lehetséges-e, hogy csupán az a bizalmatlanság oka, hogy Ön nem ért ezekhez a dolgokhoz, csak hall ezt-azt innen-onnan, tv-ből, rádióból, stb, csak éppen nem teljesen egyértelmű.
Ha úgy érzi, hogy a könyvelője nem tájékoztatja eléggé, azt meg is említheti neki, kérheti a részletesebb tájékoztatást. Persze nyilván nem azt, hogy kiképezze önt könyvelővé.
Röviden azt javaslom, gondolja át, beszéljen a jelenlegi könyvelőjével, majd utána döntsön.
köszönöm én nem könyvelő szeretnék leni azt meg hagyom néktek ti többet tudtok csak egy példa kérdeztem tőle hogy a cégnevén van a telefonok hogy lelehet írni a költségeket és ere a válasz hogy nem .detki meg adtátok rá a választ .és a mai napig aszt állítja hogy nem lehet leírni kiadásként vagy valami.
Az a megoldás, hogy fel kell mondani a jelenlegi könyvelővel a szerződést - az abban leírtak szerint. Mert nyilván meg van határozva a szerződésben, hogyan lehet felmondani (írásban, hány hónappal előtte, stb). És másik könyvelőt kell keresni. Az eddigi könyvelést, adóbevallást pedig vagy vele, vagy egy könyvvizsgálóval át lehet vizsgáltatni. Ez nyilván plusz pénz, plusz költség, de valószínűleg megéri.
Két dolog miatt: vagy kiderül, hogy minden rendben, és akkor meg lehet nyugodni, mert még egy ellenőrzés is rendben talál mindent. Vagy tényleg nem került minden helyesen elszámolásra, és akkor a bevallásokat önellenőrzéssel helyesbíteni lehet, a felesleges többlet adót vissza lehet kérni az APEH-tól.Bár még az is kiderülhet,éppenséggel még kell adót fizetni, a helytelen könyvelés, elszámolás miatt.
Lala!
Mindjárt az elején jelzem, hogy én "könyvelőbarát" vagyok, és egyetértek az előttem szólókkal. Főleg munkaviszonyban könyvelek, de így is akadnak nézeteltérések a főnökömmel. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy elsődleges feladatom az Apeh és az ellenőrzőszevek PONTOS kiszolgálása a birtokomban lévő anyagok ismeretében...!!!
Természetesen tájékoztatom, hogy szerintem mi lehet "hiányos" egyes évközi kimutatás elemzése alapján. Hogy aztán ez milyen eredménnyel jár, az csak a vezetőn múlhat!
Mindenképpen beszéljen a könyvelőjével, de szerintem az sem lehet sértő, ha egy független könyvvizsgálót felkér a vizsgálatra. Ezt egyszer nálam is megtették, és én is örültem, mert a "fizetett" könyvvizsgáló a könyvelés adatait SOHA semmiképpen nem vizsgálta. Az eredmény is pozitív volt részemre, így a főnök és én is megnyugodva zártuk le a korábbi évek kétségeit.
Ennek a "külső" vizsgálatnak a díja 10.000,-Ft/óra volt.
Üdv:Napraforgó
Lala!
Szerintem a céges telefonnal más a probléma..! Költségként igaz hogy költség, de más járulékvonzatai is vannak/lehetnek, ha TE nem bizonyítod, hogy CSAK a cég érdekében használod! Lehet az is kedvezőbb, ha a telefon-használatot nem viszed be a vállalkozásba.
"Lehet az is kedvezőbb, ha a telefon-használatot nem viszed be a vállalkozásba."
Ezt azért kizártnak tartom... Az ÁFA 70 %-a minimum megtérül. És ha nincs tételes híváslistám, akkor a vélelmzett magánhasználat utáni közterhek (a számla bruttó értékének cca 10 %-a) még mindig messze olcsóbb, mint bármilyen más nettó személyes jövedelem-kivét...
"elsődleges feladatom az Apeh és az ellenőrzőszevek PONTOS kiszolgálása a birtokomban lévő anyagok ismeretében...!!!"
Te az APEH-től kapod a fizetésedet???
Kedves Lala!
Mindenképpen a beszélj a könyvelőddel. Lehet, hogy csak elbeszéltek egymás mellett és egyiktek sem figyel a másikra. Loncikának igaza van, mielőtt elmész hozzá tájékozódj a tevékenységed felől. Mi az ami a tevékenységedhez kapcsolódik, milyen követelményeket írnak elő egyes hatósági szervek, hogyan kell jogszerűen végezned a tevékenységed, hiszen ez nem a könyvelő dolga. Gondold át, hogy biztos minden információt átadsz a könyvelődnek, ami szükséges egy pontos munka elvégzéséhez? Hidd el sokszor még akkor is azt kapom meg egy-egy ügyféltől, hogy nem szólok valamiről, vagy nem tájékoztatom időben, amikor levélben, emailban, telefonon /mindhárom egyszerre/kimegy minden info. Erre kínosan ügyelek, mert ezzel fedezem magam. Ha mindezt átgondoltad, és úgy érzed a te részedről mindent megtettél, akkor beszélj vele, és ha nem juttok dűlőre, akkor keress másik könyvelőt.
Bocs, Napraforgó, de azért ilyen zöldséget ne állítsunk.
Zsuzsa
a cég nevén lévő telefonok.....
Mindent el lehet számolni ami vállalkozás érdekében felmerül. -- ez az alap ima !
A könyörgések pedig ---- érdemes-e a mennyit és mennyiért ?
A megbocsátás dija ------ az adó összege...
előttem a hozzászólók jól leirták a telefon ügyét, de van a forumban számos más eset is erre a helyzetre.
A céges telefon is ilyen, de ha a cégben csak 2 személy van és tömérdek telefon , mert ugye a család igencsak népes és mindenkinek legalább 3 luxus kivitelü kütyü ketyeg a zsebében, a feltöltő kártyával, akkor bármelyik könyvelő azt mondja nem számolom el.... ha be tudod vállalni az adót a telefonok után, legyen ugy...és a könyvelőd el fogja számolni.
No Sziasztok, Szedlacsek és társai (jó értelemben)!
Arra a megfogalmazásra, hogy "elsődleges feladatom...stb", arra szerettem volna kitérni, hogy a "főnökök" már mindenféle hülyeséget megcsináltatnának a könyvelővel, DE AZT elvárják, hogy az Apeh-nál is minden rendben legyen! No hát ilyenkor válaszolom azt...! Röviden: ha cégtől is kapom a "fizetésem", azért nem megyek bele mindenféle játékba, szerencsére ezt ma már megtanulták!
A telefonhasználattal kapcsolatosan: ha egy kisebb vállakozás a család összes tagjára néha 5 db "cégtelefont" is használ, akkor bizony a költségük nagy része "telefonköltség" és nagyon kilóg a lóláb...
Azért én nem megyek bele mindenbe! Ugyanis ezt nem lehet megfizetni...!
Utólag még hozzáteszem: amikor a "hatóságok" (nem csak Apeh), vizsgálgatják a 2004-2006 éveket, akkor ugye nekem kell a hátam tartani, és magyarázgatni...! pedig nem én gazdagodtam meg ...szóval ebbből már megjöttem, úgyhogy megválogatom a rám erőszakolt feladatokat...
bocs én nem akarok minden féle hülyeséget el számoltatni csak aszt amit lehet . de nékem 3db telefonom van és mind a cég részére használjuk mert nékem van saját amit azt a saját részemre használom. ha leadok egy számlát akkor aszt kin keresem. rajtatok vagy kin. nem a könyvelőnek kéne tudni hogy hol van bocs csak ennyi .úgy veszem észre hogy mindenki egy húron pendül .akkor minek a könyvelő .ha nem azért hogy tájékoztasson hogy hogyan lehet valamit könnyíteni nem akkor is a könyvelő tartsa a hátát amikor be megyek az apek -hez és már azzal fogadnak hogy javítsunk márki ezt vagy azt mert a könyvelö el tolta bocs csak enyit
Kedves lala461!
Kérlek ne vedd zokon , valóban egyfelé jár a könyvelők agya. Ha ugy látod, hogy a könyvelőd nem megfelelően gondos, és tényleg nem értitek meg egymást, ugy ahogy kellene, akkor valóban keresned kell egy másikat.
Hidd el, itt a fórumon kipróbált könyvelők irják neked amit irnak. Nem véletlenül! Számos könyvelőt megvezettek már és tudunk arról is amikor a könyvelő valóban lazán vette a dolgokat. Mindkét oldalon lehetnek gondok, de itt mi azért vagyunk, hogy megosszuk a tudásunkat és a tapasztalatainkat, segitsünk egymásnak.
Azt azonban tudomásul kell venni, hogy egy vállalkozást a tulajdonos kell vezessen, neki kell tudnia a dolgokat, az övé a felelösség a saját vállalkozásáért. A könyvelőt pedig tájékoztatni kell és biztos vagyok benne, hogy jól fogja a dolgát végezni. Minden könyvelő sokat fizetett már azért, hogy tudása legyen, főleg "naprakész", ami manapság nem egy elhanyagolható összeg, és körülmény. Ugyanez elvárható lenne az összes egyéb vállalkozótől is.... nekik is kellene továbbképzésben résztvenni... ez a kérdés azonban sokkal tovább mutat...
én csak annyit szeretnék hozzá szólni, és javítsatok ki, ha benézek valamit, de hogy az adott cég lehet veszteséges is, akkor miből fizeti ki a telefonjait? - és persze ha tagi hitelből, akkor adott esetben az a könyvelő a vagyonosodási vizsgálattól is óvhatja, nem? lehet, hogy ő jobban belelát a helyzetébe.
? csak elgondolkodtam ezen.
Mindig vannak problémás ügyfelek. Engem is hagytak már ott, mert nem tetszett a munkám. Mit mondjak nem bosszantott, hanem amint kitette a lábát megnyugodtam.
A kérdés felvetője is megkímélhetné könyvelőjét egy csomó idegeskedéstől.
Lehet hogy hajlandó lenne 10 rongyot fizetni (óránként!) egy könyvvizsgálónak azért, hogy ellenőriztesse a könyvelője munkáját? Megkérdezném azért, hogy ehhez képest mennyi a könyvelési díj? Óránkénti tízezerért a könyvelője képes lenne mondjuk bérszámfejtőt, vagy munkajogi szakembert, adószakértőt esetleg vámszakértőt foglalkoztatni. De talán még az atya Úristen is beleférne (vagy egy ügyvéd).
Nem mondom, hogy így nem lehet elégedetlen, de mondom, hogy fogalma sincs arról mekkora terhet vesz le a könyvelő a válláról.
De ha szépen megkéri a könyvelő biztosan elmegy hozzá hetente kétszer takarítani és hétvégére főzni is talán. Persze ez még belefér a könyvelési díjba.
Ne vicceljünk már egymással. Egy vállalkozó ezernyi hibát követhet el ami miatt az APEH azonnal a meghatalmazott könyvelőt bünteti.
Engem kétszáz ezerre akartak büntetni, mert a cég akinek dolgoztam másfél évig felém se nézett, és egyszerűen nem tudtam bevallást adni, mert nem volt miből. Az APEH-os elmondta, hogy nem vizsgálódik az APEH a felelősség kérdésében, hanem a meghatalmazottat bünteti.
Persze most eltértem a témától, de az a lényeg, hogy ez egy bizalmi (nagyon erősen bizalmi) viszony, ha nincs meg a bizalom ne fárassza a könyvelőjét, lnkább keressen másikat. Akit előre sajnálok.
Tudom, hogy problémásabb, de nem kellene minden vállalkozó helyett meghatalmazással beküldeni a bevallást. Van olyan könyvelőiroda, aki e-mail-ben vagy lemezen adja át bevallást és a vállalkozó küldi el. Vagy a vállalkozó ügyfélkapuján keresztül kellene beadni.
Bocs! De úgy gondolom, hogyha a vállalkozó 2-3 hónapig nem jelenik meg, akkor a meghatalmazásod töröltetni kellene. Ha ez nem megy, akkor az APEH-nek kellene írnod egy levelet, hogy Te egyoldalúan megszünteted a meghatalmazást, mivel az ügyfél nem hajlandó jelentkezni. A könyvvizsgáló is adhat ilyen bejelentést a Céghbírósághoz, sőt van amikor kötelező is. Az ügyfél felszólítlagásait úgyanúgy le lehetne papírozni, mint aki nem fizet, és így nem tudna 200 eFt-tal megbüntetni az APEH. Legfeljebb, bíróság lenne a vége.
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.
Bocsánat, ha véletlenül keményen irok, semmi személyes nincs benne és nem szándékozok se védeni se megbántani senkit sem:
Kérhetsz az Apeh-től ellenőrzést saját magad ellen, de abban tuti nem lesz köszönet, csak hatalmas büntetések esetleg.
Előfordulhat, hogy a könyvelö hibátlanul dolgozik, azt dolgozza fel amit kap...... csak te nem tudod megérteni/értékelni a munkáját.
Jobban jársz, ha keresel egy független könyvvizsgálót és felkéred egy átvizsgálásra, és a javaslatait elfogadod. Ez csak egy eseti kiadást fog jelenteni.
Azt azonban engedd meg nekem, hogy megjegyezzem, a könyvelő nem a vállalkozó és igy a feladatai sem azonosak, tehát nem a könyvelő csinálja a vállalkozást ( csak a sajátját) bár lehetnek a kettőtök közötti szerződésben a tanácsadásra és egyéb plusz, a könyvelésen felüli feladatokra megállapodás.
Mindig a vállalkozónak kell tudnia mit akar és hogyan lehet. A megvalósitáshoz neki kell segitséget keresnie, ez nem a könyvelő automatikus ingyen feladata.