Adófórum logo  
Verlag Dashöfer logo

Mopedautóra kopásköltség?

Beküldte: fazekasria, 14:56, 12/30/09
A helyes válaszért jár: 100 pont

Grecav mopeautóra kopásköltség

állalatunkhoz GRECAV tipusú mopedautóval jár egy dolgozó kb. 50 km egy út, 15 napot dolgozik  havonta. Elszámolhatom a 9 Ft/km kopásköltséget neki? 

Válaszok:
fórumtag válasza
Mi az a mopedautó?
04:17 12/30/09
fórumtag válasza
Szerintem, ha van rendszáma, elszámolható. Persze, hogy ennek mennyi az átlagos üzemanyag normája nem tudom. Azt hiszem, ezt csak a Közlekedési Minisztérium tudja megmondani, ha rendszámmal rendelkezőként járműnek számít.
12:05 12/31/09
Előzmények | fórumtag válasza
Tevike drága, a 9 Ft/km-hez nem kell norma:-))
05:25 12/31/09

A mopedautó segédmotorral hajtott, kicsi, négykerekű jármű. Óránként 45 kilométer a csúcssebessége, a fogyasztása pedig egy-két liter. Az Európai Unióban a segédmotoros kerékpár kategóriába sorolják. Jogosítvány nélkül vezethető, van, ahol akár már 14 éves kortól. :-)))

07:26 01/03/10

validitas drágy!

A 9 Ft/km-ben nincs benne az üzemanyag felhasználás. Vagy azt, szerinted, nem kell elszámolni?

09:28 02/21/10
fórumtag válasza

Szia Ria!

Szerintem az SZJA tv. 25.§. szerint a munkábajárásra elszámolható neki a 9 Ft/ km.., akkor is, ha ilyen mobed valamivel jár be......  nem kopásköltség, hanem munkába járás költségtréítésként.. ami egyébként mentes

(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet - figyelemmel a (3)-(4) bekezdés rendelkezéseire is - a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén
a) az utazási bérlettel, az utazási jeggyel történő, az említett kormányrendelet által előírt elszámolás ellenében, legfeljebb a bérlet, a jegy árát meg nem haladó értékben (ideértve azt az esetet is, ha a juttatás a munkáltató nevére szóló számla ellenében történő térítés formájában valósul meg), vagy
b) költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is)
ba) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy
bb) hétvégi hazautazásra a munkahely és a lakóhely között
közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 9 forint értékben kap a magánszemély.

Üdv.

10:18 02/21/10
Tevike!  Munkábajárás utazási költségtérítés esetén a 9Ft/km számolható el és semmi féle külön üzemanyag felhasználás. És, ha jól értem akkor a kérdező azt írja, hogy jár be dolgozni.. az meg valószínűleg akkor munkábajárás..Üdv.
10:21 02/21/10
VD szakértő 2006

Töröltem..

10:25 02/21/10 | Módosítva: 10:30 02/21/10, 1 alkalommal.

Tevike drága!

Üzemanyag nem számolható el munkábajárás esetén, csak a 9 Ft km-enként. Légyszi, fogadd meg a már korábban is írt tanácsomat, előbb nézz utána a törvényben, csak aztán kötözködj.

11:32 02/22/10 | Módosítva: 11:35 02/22/10, 1 alkalommal.
Nem jól írtad a drágát ! :-) Neked nem ezt írták ! :)))
09:59 02/23/10
fórumtag válasza

No de  Pikike!

Csak mellé nyúlt. Mint a válasszal. 

10:04 02/23/10
VD szakértő 2006
Tevike nem figyelt eléggé a munkábajárás és a jármű hivatalos célú  használata miatti elszámolható költségek közötti különbségre.  
02:03 02/24/10

Szeretne válaszolni?

Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.

Bejelentkezés

Képzés, tanfolyam
Felhasználói név:
Jelszó: