A tájékoztató levelet osztogató önkormányzati tisztviselő szigorúan meghagyta EV-nek, hogy következő a hétvégén a vásárba csak akkor mehet, ha előtte a bevallást beküldte és 1000 Ft HIPA megfizette. Ellenkező esetben megbüntetik. És kezébe nyomta a fentebb idézett levelet. Mi értelmeztük, meg az ART és 1044 kitöltési utimuti is elolvastuk és következőt lehet csinálni:
EV januári terve, hova fog menni piacra, vásárra.
kedd N város piaca Napok: 12,26 Hipa: 800 Ft/nap
csütörtök F község piaca Napok: 7,14,21,28 Hipa: 1000 Ft/nap
péntek D város piaca Napok: 15,22,29 Hipa: 1000 Ft/nap
Vasárnap K város vására Napok: 3,10,17,24,31 Hipa: 2000 Ft/nap
Naponta előre bevallva a 4 településre, ez összesen 14 alkalom=nap ez összesen 14 db 1044 bevallás beküldést jelenti , 14 különböző időpontban. Tehát mivel a vállalkozónak sem számítógépe, sem szakismerete nincs a könyvelő küldi, akinek csak ezen egy vállalkozó rendelkezésére kell állnia ebben a hónapban 14 alkalommal.
Előzetes felmérés szerint nekem 12 fő ilyen vállalkozóm van – aki érintett lehet.
Ez számomra 12 fő x 14 bevallás = 168 db bevallás küldését helyezi kilátásba havonta.
És még az őstermelőimmel nem is kalkuláltam. De van építési tev. Folytató EV-m is, akikről még nem tudni, hogyan lesz kötelezett. Ergo: nekem több száz bevallást kell küldenem 1044-ből, ebből a kötegelt bevallásból csak január hónapban.
A Ti hozzászólásotok is ezen módszer helyességében erősitett meg.
Szia!
2003. évi XCII. törvényaz adózás rendjéről
1. számú melléklet a 2003. évi XCII. törvényhez
I.AZ ÁLLAMI ADÓHATÓSÁGHOZ BENYÚJTANDÓ ADÓBEVALLÁS IDŐPONTJA
2/A. Helyi iparűzési adóAz adózónak
a) a helyi iparűzési adóelőleg-kiegészítés összegérőla tárgyév utolsó hónapjának 20. napjáig
b) a helyi iparűzési adórólaz adóévet követő év május 31-éig
c) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő iparűzési adóról - a megfizetés határidejével egyezően - a tevékenység befejezésének napján kell bevallást tenni.kell bevallást tennie.
2. számú melléklet a 2003. évi XCII. törvényhez
Az adók, a költségvetési támogatások esedékességeI.
AZ ÁLLAMI ADÓHATÓSÁGHOZ TELJESÍTENDŐ BEFIZETÉSEK
4. Helyi iparűzési adó
a) Az adózó az adóelőleget félévi részletekben
az adóév március 15-éig, illetve
szeptember 15-éigfizeti meg.
b) A társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére kötelezett adózónak az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére
az adóév december 20. napjáigkell kiegészítenie.
c) Az ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót legkésőbb a tevékenység befejezése napján kell megfizetni.
d) A vállalkozó a megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét
az adóévet követő év május 31-éig
fizeti meg, illetőleg ettől az időponttól igényelheti vissza.
Üdv.Olga
Tehát még mindig kérdés, hogy ideiglenes jelleggel végzett iparüzési tevékenység esetén mit kell a tevékenység befejezése napjának tekinteni.
A példában felhozott egyéni vállalkozó a következő hétvégén elmegy a vásárba, vasárnap egy napra. Konkrétan mi a tevékenység befejezés napja? Vasárnap 01.10-e.
Ez esetben mikor kell beküldeni a 1044? Talán vasárnap 10-én éjfélig??
Ha ez a vállalkozó minden vasárnap ebben a hónapban elmegy ezen települési vásárba dolgozni, akkor mi a tevékenység befejezés napja. Januárban pl négy vasárnapon végez ideiglenes iparüzési tevéeknységet ezen településen? Mikor kell küldeni a 1044, minden vasárnap???
Mi a tevékenység befejezés napja, ha a helypénzt előre félévre kifizette, pl január 1-én. Vagyis félévre kibérelte a helyét minden vasárnapra, mondjuk 300.000 Ft helypénzt fizetett az Önkormányzatnak, vagy a piac, vásár üzemeltetőnek. Erre helyére minden vasárnap ki megy dolgozni tehát januártól juniusig 24 alkalommal. Mikor kell küldeni a 1044 bevallást?? A féléven belül egyszer, vagy 24 alkalommal?
Egyébiránt miért nem tér ki erre a kitöltési útmutató??????? A kitöltési utmutató feladata az meghatározza a szabályt. Miért, hagy homályban minden lényeges dolgot.
Szia Rozi!
Csak hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog. Tegnap voltam APEH-os előadáson és a következőket mondták el az ideiglenes iparűzési adó bevallásával kapcsolatban:
1. A tevékenység megkezdése előtti napon, de legkésőbb a tevékenység megkezdésekor a 10THIPA nyomtatványon be kell jelenteni a tevékenység megkezdését. és időtartamát
2. A tevékenység megszünesekor pedig a 1044-es nyomtatványon be kell vallani a fizetendő iparűzési adót. Tehát kettő bevallást kell leadni.
A bevallás gyakorisága ideiglenes iparűzési adó esetén :
Egybefüggő időszakonként kell leadni. ami azt jelenti ha egy napig tart a tevékenység akkor egy napra, ha 5 napig tart akkor ötnapra. A kérdésemre, hogy mi van akkor ha az egyéni vállalkozó csak hétvégeken szombat és vasárnap dolgozik a válasz egy hónapba 4 hétvége van, tehát négyszer kell beadni.
Üdv. Olga
Ez kedves!
Tulajdonképpen mindig ugyanazt ismételgetik. De legyen.
Ez egyébként már kész. Fogtam a vudubabát és zutty beleszurtam a tűt. Mit gondolsz hova????
Én küldeni fogom, 10THIPA, 1044. Arra mérget vehetsz.
Példabeli vállalkozóm egy hónapban 14-szer megy és alanyi áfa mentes. Szóval nem köteles bankszámla vezetésre. Már szóltam neki, menjen be az adóhivatalba csekkért éppen 14 darabot kell hoznia, hogy minden napja után azannal tudjon fizetni. És akar is fizetni.
Várom, hogy az adóhivatal januárra kiadja a 14 db HIPA csekket.
Mi törvénytisztelő polgárok vagyunk és fizetni akarunk. A csekk kérésre felkészítettem a többi 12 fő vállalkozót is, akik januárban még nem dolgoztak - esetleg olyan piacra mentek, ahol nincs helyi adó - hogy menjenek csekkért, mert nem tudnak dolgozni, ha az iparűzés napján, azonnal nem fizették meg a HIPA.
Apropó nekem van humorérzékem is.
Magánvéleményem az üggyel kapcsolatban nem türi a nyomdafestéket, igy megtartom magamnak.
Adó Szaklap 2010/1-2 számából:
Piaci és vásározó kiskereskedelemi tevékenység és az adókötelezettség
(Itt alapvetően az építőipari tevékenység utáni adókötelezettségnél elmondottakhoz képest jelentkező eltérésekre mutatok rá!)
Ezen tevékenység tárgyi hatálya nevéből is adódóan az 55/2009. (III. 13.) kormányrendeletben meghatározott piacokon, vásárokon – társas/egyéni vállalkozóként, éves szinten 600 ezer forint árbevételt meghaladó mezőgazdasági őstermelőként – végzett kiskereskedelemi tevékenységre korlátozódik. Feltéve, hogy e tevékenység kifejtése közvetlenül a végső fogyasztó részére történik. Ebből implicite az is következik, hogy például a vásárokon végzett nagykereskedelmi tevékenység nem tartozik az ideiglenes jellegű iparűzési adó kötelezettség hatálya alá.
Itt nincsen ún. adókötelezettség-mentes időtartam, itt minden naptári napon megkezdett tevékenység adókötelezettséget generál, ez adóéven belül akár 1 napot, de akár 365 napot is jelenthet.
E tevékenység esetén a bejelentkezést (azaz a bejelentkezési nyomtatvány kitöltését) gyakorlatilag az adóbevallás benyújtása magában foglalja. Tekintettel arra, hogy e tevékenység gyakorlása jellemzően nem folyamatos, általában meghatározott heti/havi napokon történik, így itt az Art. 17. § (1) bekezdés második mondatában foglalt szabályozás (a tevékenység megkezdésének napján történő bejelentkezés) – a tevékenységvégzés ad hoc, jellemzően 1 napra történő koncentrációja okán – nehezen lenne értelmezhető.
A piaci és vásározó kiskereskedelemi tevékenység utáni adóbevallás benyújtása és az adómegfizetése mindig egy lezárt adóidőszakra vonatkozhat. E tevékenység esetén is irányadó a már hivatkozott Htv. 38. § (2) bekezdés és 39. § (3) bekezdés szabálya. Azaz az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére, illetve az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani, minden megkezdett nap egy napnak számít.
Az adóköteles idő(szak) 1 naptári napot, de akár (folyamatos tevékenység esetén) több naptári napot is jelenthet. Ha például az adózó csak minden másnap/harmadnap vagy csak hétvégén végzi e tevékenységét, akkor előbbi esetben egy-egy, míg hétvége esetén két naptári napra vonatkozik az adókötelezettsége (az elszámolási időszak).
Az Art. 1. számú melléklet B/2/A) pont c) alpontja szerint az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő iparűzési adóról–a megfizetés határidejével egyezően – a tevékenység befejezésének napján kell bevallást tenni. (A bevallási nyomtatvány [és kitöltési útmutatója] az APEH honlapján elérhető.)
Az Art. 2. számú melléklet I/4/c) pontja szerint az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót a tevékenység befejezésének napján kell megfizetni.
Ha például egy vállalkozó hetenként csak minden másnap vagy harmadnap folytat piaci tevékenységet, akkor esetében az adókötelezettség (bevallás benyújtása és adófizetés) naptári naponként teljesítendő. Amennyiben azonban például egy adózó a piaci tevékenységet hetente 3 egymást követő napon (tehát napi megszakítás nélkül) gyakorolja, akkor ezen időtartamra annak utolsó napján (3. napon) kell az adóbevallás benyújtania és az adót megfizetnie.
A Htv. 37. § (2) bekezdés c) pontja szerinti ideiglenes tevékenységre – magyarországi székhellyel, Htv. szerinti telephellyel nem rendelkező vállalkozó adókötelezettségére – a piaci és vásározó kereskedelmi tevékenységnél leírtak az irányadóak.
dr. Kovács Attila
Üdv: K.Judit
Nem szimpatikus dr Kovács Attila értelmezése. Egyébként ki Ő. Sajna ne ismerem a szaktekintélyt.
Az alábbi tárgyi tévedésére viszonyt rávilágítok:
"Itt nincsen ún. adókötelezettség-mentes időtartam, itt minden naptári napon megkezdett tevékenység adókötelezettséget generál, ez adóéven belül akár 1 napot, de akár 365 napot is jelenthet."
Ha szó szerint idéztél az irásából, akkor ennek a §-a is kérjük.
Ugyanis az alkalmi , ideiglenes iparűzési tevékenységet nem lehet 365 napig folytatni egy éven belül, CSAK 180 NAPIG. Az ezt meghaladó napszám, már állandó iparüzési adó alá tartozik, és telephelyként be kell jelentkezni.
Továbbá kérjük, hogy a szaktekintély nyilatkozzon a piacozó, vásározó azon jogi helyzetére, hogyha a helypénzt félévre előre kifizette - jan 1 - jun 30 - például, akkor miért ér véget a tevékenysége minden piacos nap után. Miért tekinthető befejezettnek az iparüzése és adóbevallással lezárandó.
Helypénz, ami nem adó, azt a piac üzemeltetőnek fizeti, ezzel bérli a helyét félévre előre.
Ezzel a kicsi problémával most már fleleslegesn sokat foglalkozunk.
Még valami, tudjuk, hogy szél ellen nem lehet...
Megoldottam a magam problémáját, meg a vállalkozókét is. Vállaljuk a feladatot, megoldjuk
Az adóbevallás és bejelentés dija 1000 Ft alkalmanként, ez tartalmaz egy 1044 HIPA egy 10THIPA beküldést. Vállaljuk más könyvelők ügyfeleit is, csak ezen bevallások küldésére. Telefonos kapcsolattartással napi 24 órában, mindennap. Őstermelők is jöhetnek, megoldjuk.
Mindig is tudtam, hogy nem kell reklámra költenem.
A könyvelő marketing menedzsere az adóhivatal.
Gondolom a 365 napot nem egy településre értette, mert a piacozásnál jellemző a különböző településeken való árusítás. Egyébként az Adó szaklapok IPA cikkeit ő szerkeszti. Engem a jó szándék vezetett amikor bemásoltam. A törvény ilyen szigora egyébként nekem sem szimpatikus.
K.Judit
Ezentul olvasni fogom az adó szaklapokat is. Felkeltetted az érdeklődésen.
Egyébként Judit köszönöm neked az infót, sokat segitettél. Most már kezd kigömbölyödni a dolog.
Szóval az a legnagyobb probléma, hogy gazdasági modellezéssel olyanok foglalkoztak, akik gazdaságot még nem láttak. Mert ha tisztában lennének a gazdasági folyamatokkal nem nyilatkoznának ilyen sületlenségeket, továbbá nem hoznának végrehajthatatlan szabályokat.
Hacsak nem szándékos a dolog. Már régóta motoszkál a fejemben egy gondolat, hogy valakiknek az érdekét sérti a piacok, vásárok virágzása. Nem akarnak felszámolódni, és hagyni hogy a vevők pl a multiknál vásároljanak. Tehát kell hozni olyan adminisztrativ intézkedést amibe belefulladnak vásározók. De az esetben hol van a verseny szabadsága???
Látod én még mostis itt ülök a gép előtt.
Basszus... ez horror...... Miért nem lehet elintézni a piacozók HIPA-ját azzal, hogy annak, akinek adott piacon nincsen állandó elárusító helye, beépítik a helypénzébe????
(Szerencsére nincsen ilyen ügyfelem...)
A becsületes kisemberek tettenérhetők ! A kínai piac pedig virágzik, se számla, se eredetiség, se tulaj, ha jön az ellenőrzés. Kíváncsi lennék, hogy az ott ideiglenesen piacozó számlaárusok bejelentkeznek elektronikusan ?
Egyébként a cikk szerint az építőipari tevékenységet a 31. napon kell bejelenteni, mert az első 30 nap adómentes.
Üdv:K.Judit
Kicsi kínainak lenni sok pénz....egy nagy köteggel... abból futha a bírságra ,mert neki megy a bolt...... nem úgy mint nekünk.....akik fizetünk helyettük is.......
Vic
Adó Szaklap 2010/1-2
Az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség mindig adóéven belül értelmezendő, azaz adóévenként újra és újra meg kell határozni, hogy egy adott tevékenység ideiglenes jellegű vagy állandó jellegű. Ebből következően egy adott adóév végén kezdődő és a következő adóév elején befejeződő építőipari tevékenység mindkét adóévben ideiglenes jellegű adókötelezettséget eredményezhet, függetlenül attól, hogy a folyamatos munkavégzés időtartama a két évben (összességében) esetlegesen meghaladja a 180 napot. Ebben az esetben is mindkét adóévben csak a 31. naptól kezdődik az ideiglenes tevékenységgel kapcsolatos adókötelezettség, így az adófizetési kötelezettség is, azaz a 30 nap adókötelezettség nélküli időszak mindkét évben külön-külön veendő figyelembe. Mindez azt is jelenti, hogy a „kezdő” adóév utolsó napjával az ideiglenes jellegű tevékenység után az adózónak adóbevallást kell benyújtani, és az adót is meg kell fizetnie.
Az Art. 17. §(1) bekezdés második mondata szerint az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet folytató adózó adóköteles tevékenységének megkezdése előtt, de legkésőbb a tevékenység megkezdésének napján köteles ezt bejelenteni (bejelentkezés). Mindez építőipari tevékenységvégzés esetén – figyelemmel arra, hogy az első 30 nap az anyagi jogszabályhely alapján nem esik adókötelezettség alá [Htv. 37. § (2) bek.] – a 31. napon történő legkésőbbi bejelentkezést jelenti, e nyomtatványt az APEH rendszeresíti.
Üdv: K.Judit
Köszönjük valterjozsefne
Ezen tájékoztató a problémára nem ad elfogadható választ. A napi bevallások előirása, az nemcsak embertelen, de esztelenül költség pazarló is, minden részvevőnék. Talán a szakértők világitsák meg ennek a napi bevallási technikának az adózási előnyeit.
Néhány héten belül olyan tömeg bevallás megy be, amit ésszerü határidőn belül nem lesznek képesek lekezelni. Ez már most és előre látható.
Nem szeretnénk többszáz bevallást lejavítani. Mert ez esetben sztrájkot kell bejelentenünk.
Logikus, és az adózók számára végrehajtható megoldást várunk. De nagyon gyorsan!!!!
Példabeli adózóm volt csekkért, összesen három darabot kapott, mert adóhivatal költségtakarékossági szempontból nem tud többet kiszolgáltatni. Adózó költsége nem számít, adózó a csekkért harminc kilómétert autózott. Ez valamilyen szinten felháboritó.
Valamikor még a hőskorban volt un jogharmonizáció. Ennek az a lényege, hogy ha egy döntést hoznak megnézték, hogy más jogszabályokhoz hogyan illeszkedik. Itt elmaradt az összhang teremtés, hamár a helyi adó is az adóhivatalhoz kerül, és elektronikus bevallásu lesz, akkor a bevallása és bejelentése is legyen végrehajtható.
Ennek ellenére minden szinten csak a napi bevallást ismételgetik. Egy piaci, vásári nap egy bevallás, egy befizetés.
Az adózónak nem csak kötelességei vannak, hanem jogai is. Ez a tájékoztatás tulbuzgóságot tükröz, hibás értelmezést is.
Adózónak joga van a tisztességes eljáráshoz, a normavilágossághoz. A tájékoztató még mindig sok homályos pontot tükröz, nem tér konkrét helyzetek értelmezésére. Mintha nem akarna tudomást venni a piacozó, vásározó alkalmi iparüzési adót fizető adózó körülményeire. Nem vizsgálja mennyire különbőzők.
A tisztességes eljáráshoz való jog alapján elvárható, hogy ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést. Már pedig ez a helyzet embertelen, nem tartható. Megakadályozza adózót kötelessége teljesitésében: bevallás és befizetés.
Az alkalmi iparüzési adó bevallására és befizetésére ésszerü határidőt kell kiszabni: az ésszerü határidő semmi esetre sem egy nap. Ilyen példa biztos nincs még az Európai Unió gyakorlatában sem.
Ezt a homályos megfogalmazást rövid időn belül ki kell venni a tájékoztatóban hivatkozott jogszabályokból. A bevallások beadásának objektiv határidejét kell meghatározni. Például a tárgy hó utolsó napja. Ez talán még vállalható és betartható is akár adózói, akár könyvelői szinten. Havi egyszeri bevallás és befizetés.
Továbbá szinkronban lenne az Önkormányzati adatszolgálatási kötelezettséggel.
Jelentem bekövetkezett, amit előre megjósoltunk. Belenéztem a varázsgömbbe, és láttam. Előre láttam.
Az Apeh utasítás és az Önkormányzatos levél értelmében az egy napot bevallottuk 01.21-re és befizettünk bankon 800 Ft-ot "C" Önkormányzatnak. 1044 bevallást küldtünk 01.22-re és befizettünk 1000 Ft-ot "M" Önkormányzatnak.
Közben leesett a hó, síkosak az utak, meg biztos nem sokan mennek ki a piacra hurkát enni, igy a pecsenyesütő ugy döntött nem megy el a piacra. Nem akarja összetörni a büfékocsit.
Most tisztelt érdekeltek mit kell csinálni???
Hogyan helyesbítsem a feleslegesen beküldött bevallást. Vállalkozó mikor kapja vissza a pénzét, mert tartozatlanul fizetett adót. Nekem olvasott be telefonon tegnap - ez pedig az én dijazásomban nincs benne.
Könnyű ám annak aki a meleg irodából, havi fix fizetés felvétele után osztja az észt!!! Tisztelt szabálygyártók.
Megtaláltam a listát, hol van megállapitva alkalmi helyi adó.
Ezt ajánlom figyelmedbe:
http://www.ado.hu/adatbank.php?f=10&s=9
Ha valakinek macerás ez a tulzott adminisztráció, dönthet ugyis, hogy nem adminisztrál. Nem megy olyan településre, ahol alkalmi iparüzési adót alkalmaznak. Hanem választhat olyat, ahol nincs.
Többe kerül a leves mint a hús... Enneka 800 és 1000 Ft-os utalásnak mennyi volt a bankköltsége? Mennyi időt fordítottak rá?
Normálisak ezek????
Nyílt levél!
Tisztelt Adószaklap szakértő úr!
Tisztelt dr. Kovács Attila!
Kérjük szíveskedjen a felvetéseinkre reagálni. Örülnénk ha megválaszolná kérdéseinket, és megmutatná számunkra a kivezető utat ebből a zűrzavarból. Legyen szíves oldja meg ezt a problémát. Mindenki világosan látja, hogy ez így nem mehet tovább. Így nem tudunk dolgozni, állampolgári kötelezettségeinknek eleget tenni, adózni. Minden érdekelt számára elfogadható és megnyugtató megoldást illik és kell találni. Ön talán tudna segíteni. Vagy ha személyesen nem tud segíteni, akkor közreműködésével kérésünk eljuthat olyan személyekhez, akik feloldhatják az alkalmi iparűzési adó bevallása és befizetése kérdésében keletkezett társadalmi feszültséget. Újra kell kötni a társadalmi szerződést, és létrehozni a konszenzust. Mondhatnánk csúnyákat, szidhatnánk egymást, meg a rendszert, de véleményünk szerint a békés utat, a megbékélést kell választani.
Ez a napi szintű elvárás a bevallásokban nem megoldás, sem a vállalkozónak, sem a könyvelőjének, de sejtették velünk, hogy a bevallást feldolgozó hivatalnak sem. Sőt egy piacos nap miatt két bevallás: 10THIPA, 1044.
A jelenlegi eljárási rend kialakítását nem előzte meg társadalmi vita. Egyes nagy városok önkormányzati adóirodájának elvárását, adóztatási gyakorlatát számítógépesítették, ültették át az Art-ba. Mechanikusan és a feltételek számbevétele nélkül.
Adózónak nincs számítógépe, adózónak nincs számítógépes ismerete, hogy saját maga küldözgesse a bevallást. Könyvelőt kell igénybe vennie. Leírtuk, leírták milyen nehézségekbe ütköztünk. Könyvelőnek joga van a magánélethez, az alváshoz, a szabadsághoz, és főleg a normavilágossághoz a jogszabályokban és joga van a tisztességes eljáráshoz. Minden jogunk sérült. A napi szintű bevallási elvárás esetén sem aludni, sem szabadságra menni nem lesz időnk. Véleményünk szerint, ha a bevallási rend kialakítása előtti modellezés alapos és korrekt lett volna, akkor ennek ki kellett volna derülni.
Úgy látjuk, hogy sem társadalmi vita, az érdekeltek véleményének meghallgatása, sem korrekt modellezés nem történt, a hatások felmérésére. Adózói, és könyvelői részről közvetítjük a súlyos kritikát
Önt sokan tartják szaktekintélynek a kérdésben. Sokan hallgatnak a szavára. Bár én soha nem olvastam a cikkeit, nem ismerem. Bízunk a megértésében, a reális helyzetértékelésében. Bízunk benne, hogy felismerte, felismerték, hogy változtatni kell. Mi itt többen gondoljuk ezt, könyvelők és adózók.
Nagy érdeklődéssel várjuk válaszát. Reméljük nem zárkózik el.
Maradok tisztelettel: Róza
Kedves Róza!
Háborgásoddal maximálisan egyetértve és reménykedve kérdezem: eme nyílt levelet ugye elküldted az Adó Szaklap-nak is?
Mert kötve hiszem, hogy a szakértő úr a mi fórumunkat olvasgatná... sajnos.
Üdv: Böbe
Hú de szupi levél, nagyon is egyetértek veled. Remélem válaszolnak rá valamit és lépnek is az ügyben , mert különben fel tehetjük a táblát mi is . NON STOP KÖNYVELŐIRODA.
Embertelennek tartom az egész rendszert, mind a vállalkozók és mind a mi részünkről.
Kérdezném : ha a BKV-nak van szakszervezete aki képviseli a jogaikat, a mi szakszervezetünk hol van ilyenkor, nem nagyon hallom, hogy bármit is elérne ezügyben ? ( bár biztos nekik nehezebb dolguk van... )
Vic
Az adószaklapnak nem tudok küldeni, mivel az fizetős. Én pedig nem vagyok előfizető. Anyagi lehetőségeim korlátozottak, hogy csak egy levél közzététele miatt előfizető legyek.
Vannak itt olyanok, akik majd átadják az üzenetet, ha a szakértő ur nem is olvassa ezt a fórumot. Már elég nagy nyilvánosságot kapott a háborgásunk. Ugy látom, hogy már többen önállóan is panaszkodtak. Van aki a Kamarának, van aki Települési Önkormányzatnak
Ugy gondolom, hogy panasz bejelentésre nem dr Kovács Attila a megfelelő célszemély. De őt választottam ,mert többen idéztek tőle, helyi adók ürügyén.
Konkrét elképzelésem van panasz bejelentéssel kapcsolatban. Nem tudok privát emailt küldeni ezen a fórumon keresztül, ezért megadom az email cim amin keresztül fel tudjuk venni a kapcsolatot és átküldök egy anyagot.
gazdinfo.rozi@gmail.com
Üdv Róza
Sziasztok !
Ez a bejelentés tényleg borzalmas. A gyakorlati életben teljesen kivitelezhetetlen a könyvelőknek, ehhez már tényleg 24 órában kellene dolgozni.
Nem tudom igazán hogyan gondolják, az Okmányirodáktól megkaptuk a vállalkozói módosításokat, az Önkormányzatoktól az ideiglenes adók nyilvántartását, április 01-től az alkalmi munkavállalók napi jelentését.Mi lesz, ha a mezőgazdaságban egyszerre lesz 40 csak azon a napon foglalkoztatott dolgozó? tudja egyáltalán valaki, hogy tényleg van napi egy napi munka is a törvény alkotók között?
Most az a célja valakinek, hogy a könyvelők összevesszenek az ügyfeleikkel. Mert az tény ennyi munkát még akkor sem lehet kivitelezni, ha külön fizetnének érte az ügyfelek.
Ha valaki tud valami változásról , kérjek írjatok. Körülöttem már teljes a napi káosz.
Márti
Sziasztok!
Maximálisan egyetértek a kozzászólókkal! Őstermelő vagyok, aki a család könyvelésével is végzi. Van egy kérdésem: Megpróbálta már valaki beküldeni az Ideiglenes iprűzési adóbevallást? Én ma igen, 8 órán keresztül szenvedltem vele, hiába. A 1044A, 1044T és 1044T-9 lapok kitöltés után egyenként nem kaptak hibajelzést, de mikor megjelöltem küldésre egész lajstrom kék és piros hibajelzés érkezett, érthetetlen, ellentmondásos tartalommal. Köszönőviszonyban sem volt a kitöltési lehetőségekkel és útmutatóval. Sulyos hibák miatt a küldés nem sikerült. A 10THIPA elment, de a bevallás nem. Ekkor segélykérő telefonálás következettd: APEH kékszám, ott javasolták a bevallások feldolgozási osztályát, ők a 189-hez küldtek, onnan vissza az APEH-hez sehol sem tudtak segíteni. A kör bezárult, ez aPEH!!! Következtek az ismerős könyvelők, de sajnos ők még nem dolgoztak ilyen bevallással.
Ezért fordulok ehhez a fórumhoz, hátha tud segíteni valaki! Bár van egy olyan érzésem, hogy az előző kormányzat részéről ez az egész bevallás-ügy "el van kúrva"!!!
Javaslatom: Vonja vissza a mostani kormány a rendeletet és a helyi iparűzési adó beszedését bízza továbbra is a piacokon a helyi Polgármesteri Hivatalok helypénzszedőire!
Manyi
Újra Manyi vagyok.
Az előző hozzászólásomhoz annyit szeretnék még fűzni, hogy mindeközben a " személyes" telefonköltségem egyre nőtt a semmiért. Az APEH egyes ügyintézői Dr. előnévvel felesleges felszólításokra herdálják a "közös" pénzünket utánvétes, drága levelekre, amikben a munkahellyel rendelkező, tehát nem főállású őstermelőket felszólítják negyedéves járulékbevallásra. Ki tudja hány ezret küldenek ki évente. Nekik is kell valamit csinálni a havi fixükért! Az is a közös kasszában maradhatna, csökkentve az államkassza hiányát.
Én már töltöttem ki - csak próbából - ilyen bevallást, és összejött. Ha gondolod küld el a címemre
bi.monika@freemail.hu, és megpróbálok segíteni. (Legegyszerűbben úgy tudod elküldeni, hogy a nyomtatáskor pdf formátumot választasz, és azt már el lehet küldeni. Bocsi, ezt csak azért írtam le, mert nekem is új volt.)
Üdv Móni
Kedves Manyi!
Közel 300 db 1044 beküldése után van némi tapasztalatom. Feldolgozott bevallásokról beszélek.
Ird le a hibákat, egyesével. Megpróblom megfejteni.
Legelső kérdés összerendelted az A és a T lapot?
Fejléc jobboldalán van, zöld szinü számok 123, mikor az A lapon állsz.
Egyébként meg egy piacos napról csak egy 1044-et lehet irni. Ha több napod volt és a piacos napok között volt megszakitás, akkor minden ujabb napról ujab és ujabb 1044-et kell csinálni.
Ugy tudunk igazán segiteni, ha leirod mikor, hányszor jársz piacra, egy településre, vagy többre, szóval a te körülményeidet. Igy lehet igaziból eldönteni, hogyan töltsük a bevallást.
Illetve az Apeh hiba üzenetet szószerint ide másolod.
Ha pediglen kérdésed uj kérdésként felteszed mások is olvashatják, akik segiteni tudják. Ezt a lezárt témát már valószinüleg nagyon kevesen olvassák.
Nekem is elküldheted pdf-ben
gazdinfo.rozi@gmail.com
A hibaüzenetre kattintva elvisz a javaitandó sorra, vagy kockába - sárga lesz.
Amit leirtál abból azt gondolom, hogy megnyitsz egy 1044 bevallást és kezded gépelni adószám, adóazonositó, név stb.
Ez igy nagyon szaporátlan lesz. mInden ujabb 1044-et ujra kell gépelni. Soha sem végzel vele.
Gyorsitásra javaslat. Töltsd kia törzset!!!
ÁNYK vagyis AbevJava SZERVIZ funkció - jobbról a fejlécben.
Törzsadat - kinyit
Új
Tipus választás - egyéni vállalkozó
Kiválaszt
::: töltsd ki értelemszerüen az adataiddal, vagy az egyéni vállalkozó adataival ... név, lakcim, adószám, adóazonositó, stb, bank, ügyintéző.
Ebből a törzsből minden bevallást megfejel az AbevJava, a következőképpen:
Bal oldalon: Adatok
Új nyomtatvány
Sablon 1044
alatta levő ablakban Törzsadat választás
aózó sor melletti fülön tallózás
- ha bekékül a neved kattints rá
Megnyitás
Ekkor kapsz egy nyomtatványt: minden fejléc ki lesz töltve "A" is "T" is.
Csak a következő sorok vagy kockák töltendők
C.) bevallási időszak: pl 2010.05.11 - 2010.05.11
Tevékenység jellege : 2 kiválasttod
D.) Jelölje X -szel ha ideiglenes ..... végez. Tegyél a kockába X-et
G.) Dátum: Nagybajom, 2010.05.11
"A" eddig kész
Tovább T lapra......
bal felső sarok 1044A
1044T - erre kell ráállni, ha ez áll a kiablakban, akkor amellette levő kislapra kell kattintani és ad egy T lapot, aminek a fejléce már ki van töltve (ami hibáid voltak adóazonositó stb)
A.) Település neve: pl Nagybajom
B.) Bevallási időszak: 2010.05.11. - 2010.05.11.
09 lap 1.) Tevékenység kezdete 2010.05.11 -
vége 2010.05.11
08 sor adó összege pl 1000 Ft
Csak ezekbe a kockákba irj: SEMMI MÁSBA NE.
Ellenőrzés
Nyomtatvány megjelölése elektornikus küldésre.
Mennyi hiba maradt?????
Kezdőknek igy tudtam leirni a legegyszerübben.
Most el kell mennem. De még ma visszanézek. Értesits, meddig jutottál!!!
Mivel nem vagyok annyira jártas a számítógép kezelésében, nem tudom pdf-ben elküldeni a bevallásomat. Ezért csak a kibalistát tudtam ide átmásolni. A 4.-ig kék színű, az 5.6. piros. Ennek van jelentősége?
Az adóazonosító jelek megegyeznek, a kezdő és vége dátumok megegyeznek mindkettő helyen, a 1044T A blokkjában a település neve, ahol piacoltunk ki van töltve, a tevékenység jellege 1, de mintha a hibajelzésben 2-t írnának. a 09-es A blokkját kitöltöttem: 1 nap 5oo Ft.
Nem értem mért teszi velem ezt a rendszer? Biztosan bennem van a hiba.
Köszi, hogy segíteni akartok, lehet hogy ennyiből nem tudtok.
Akkor is köszönöm: Manyi.
Tevékenység jellege 2 azaz ideiglenes jellegü az iparüzés
Továbbá ugyanitt D.) tedd be az X-t az ideiglenes kockájába.
Szia Rozalinda!
Hurrá!!! Az első sikerült. Újból letöltöttem a nyomtatványt és az utasításaid szerint jártam el. Az újraszámítás után már hiba nélkül el tudtam küldeni az Ügyf.kapun keresztül. Fogalmam sincs mi baja volt az előzőleg letöltött nyomtatványoknak, de nem engedi a gép kinyomtatni sem, hogy összehasonlítanám soronként a mostanival. Csak a hibalistát nyomatja. Ez a tecnika ördöge.
Köszi! Ha megengeded ezután is hozzád fordulok, ha valamit nem tudok megoldani.
Manyi.
Ezzel a témával kapcsolatban lenne egy kérdésem:
A 1044-T-09 lapon a 3. sorban településenként külön-külön kell számolni, hogy már hány napot piacozott a vállalkozó (vagyis hogy egyszerűsítsem a dolgom vezethetek településenként egy listát hol. mikor volt árulni), vagy mindent együtt kell számolni?
Listát mindenképpen vezessél, településenként és naponként de csak magadnak. Én egy táblázatot szerkesztettem e célra és bevállt.
Pl ha Karakószörcsögön volt, akkor sorszámozom a napokat, ennyi volt a korábbi nap szám. De ha volt Csajágaröcsögén is akkor az kap egy másik oszlopot és azt is, napjait sorszámozom, igy lesz egytől.
Ha belekeveredsz a 1044 kitöltésébe, célszerü minden napról egy -egy ujabb 1044-et kitölteni. Pl 24-én volt X városban egy 1044 töltenék, 25-én volt Y faluban egy másik 1044 töltenék. Igy biztos nem keverdsz bele.
De ha 24-én volt X-ben és Y-ban is akkor az már egy darab 1044-be foglalható.
Szóval csak ügyesen, kreativan könyveld. Mert napjaid meg vannak számlálva. Már nem sokáig töltheted. Információm szerint junius utolsó napjáig lehet ilyet - alkalmi HIPA bevallás beküldeni az Apehnek.
Megváltozott a jogszabály az egész helyi adó ügy visszakerült az Önkormányzatokhoz. Visszatért a tavalyi bevallási rend!!!!
Akkor, ha jól értelek minden 1044-be más összesített napot kell írnom.
Pl. Katymáron már volt 5 napot és Baján már 10-et, akkor ezt így elkülönítetten kell bevallanom.
Ha Katymáron 5 egymást követő napon volt, akkor az egy darab 1044-ben bevallható.
Ha Katymáron 5 különböző napon volt, akkor az 5 darab 1044-et jelent. Ezt az 5 különböző napot ugy értem, hogy a piacos napjai között volt megszakitás - pl mult héten csütörtökön volt és ezen a héten csütörtökön volt, az kettő 1044 bevallásba irható hibátlanul.
Még valami a 10THIPA se felejtsd el küldeni.
Ugyanis Baja, ha 10 különböző napon volt piacon, a piacos napok között volt olyan nap amikor nem volt piacon, az 10 darab bevallást jelent.
10 darab 1044 bevallást és 10 db 10THIPA bejelentőt.
Csak igy lehet hibátlanul kitölteni a
Ez rendben van, de én a 1044t 9 lap 3.sorára vagyok kiváncsi, hogy ott külön kell-e számolgatnom minden településen, hogy hány napot votl,.
Ott azt kérdezni, hogy az adóévi korábbi bevallásokban szereplő időszakok napjainak száma: ?
ide csak az adott település összes napját kell beírni,vagy minden település összesét? Ez nem egyértelmű nekem.
Bocsi, ha nemjól kérdeztem!
Külön kell számolni.
Adott településen mennyit volt Előzőleg, és azt befizette-e. Szerintem...
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.
Szia!
A piacozó, vásározók ideiglenes jelleggel ip tevékenységet végzők a 10THIPA jelű nyomtatványon jelentik be az ideiglenes tevékenységet. Az 1044 a bevallásról szól, de az ideiglenes csak jelent és fizet, majd, valamikor bevall, ez még alakulóban. A jó kérdés, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani? A vásározó kereskedő lead egy listát előzetes tervéről, hová, mikor fog menni? Így a könyvelője kezdés előtt, be tudja jelenteni, vagy hajnalban mikor indul odatelefonál, esetleg még este? Mi van ha esik az eső és még sem megy?
Egy pár tisztázatlan kérdés akad még itt ( nem csak itt)
Azért ha elolvasod a 10THIPA kitöltési utmutatóját egy kis fényt már látsz az alagút végén ( lehet az a vonat?)
Üdv