Kedves hvanna!
Teljesen kezdő vagyok rehabilitációs hozzájárulás témájában. Tudnál esetleg segíteni, hogy ha 2009-ben mondjuk nem volt kötelezett rehabot fizetni az alapítvány, mert az átlagos statisztikai létszám nem érte el a 20 főt, de 2010-ben növeli a létszámát, akkor első ízben 2010.04.20-án kellene előleget fizetni, akkor melyik átlagos statisztikai létszámot kell figyelembe venni, az első három hónapét? Ha egy példát veszünk a létszám alakulása mondjuk:
Január 21, február 22, március 19. 21+22+19=62/3=20,7 fő vagyis 20,7 * 5%=1,035 fő után kell megfizetni a rehabot vagyis 1 fő után ami 964.500,-Ft, ennek a negyed részét kell bevallani és megfizetni?
Ha a fenti létszámba van egy rendszeres szociális járadékban részesülő személy (aki napi 6 órában van foglalkoztatva, de ez azt hiszem nem számít, mert akkor is 1 fő), mert a munkaképesség csökkenése eléri az 50%-ot, akkor az átlagos stat. létszám ami 1,035- 1 fő= 0,035, vagyis ebben az esetben nem kell fizetni és bevallani sem rehabot?
Várom válaszod!
Szia !
Nem vagyok gyakorló bevalló, de próbáltam megkeresni a rendelkezést.az alábbi eligazitást találtam:
http://dusikandrea.wordpress.com/2009/12/21/rehabilitacios-hozzajarulas-zsebbevago-valtozas-2010-januar-1-tol/
(Flt. 42/A. §)
A kvóta teljesítése, illetve a hiányzó létszám a munkavállalók és a foglalkoztatási kötelezettségben figyelembe vehető megváltozott munkaképességű munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszámának összevetéséből határozható meg, a statisztikai állományi létszám számítása során 1 tizedes jegyig lehet kerekíteni Az átlagos statisztikai állományi létszám fogalmáról, tartalmáról, számításának módjáról az Útmutató a munkaügyi statisztikák kiöltéséhez c. KSH Útmutató rendelkezik (elérhető a KSH honlapján az Adatgyűjtésekhez közzétett letölthető útmutatók közt.)
A rehabilitációs hozzájárulást a fizetésére kötelezett munkaadó maga vallja be, állapítja meg, és közvetlenül fizeti be az állami adóhatóságnál vezetett számla javára.
A rehabilitációs hozzájárulásra év közben negyedévenként előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a mindenkori tárgynegyedévre vonatkozó tényadatok alapján kiszámított éves rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség huszonöt százaléka.
Az adófizetésről, az adózás rendjéről szóló 1993. évi XCII. törvény rendelkezik, határidejét 2. sz. melléklete tartalmazza.
Az előleg összegét a munkaadó maga állapítja meg, vallja be és fizeti be. A negyedik negyedévre előleget fizetni nem kell. A rehabilitációs hozzájárulás Flt. által nem szabályozott kérdéseiben – pl. a befizetés határideje – az adózás rendjéről szóló törvény (2003. évi XCII. törvény) rendelkezéseit kell alkalmazni.
A törvény szövege:
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100004.TV×hif
Üdv:hvanna
Kérem jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel az adófórum szakmai fórumához regisztráljon.
Nagyon köszönöm/jük.
Akkor ha jól értem, már a 2009. évit is egy tizedesre kerekítve kell megállapítani ??? mivel a számítgatása most van folyamatban.
Köszönöm