Nepstupn dokument, nutn pihlen
Input:

Röviden a felszolgálási díjról

2022.08.17, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Egyre többször találkozhatunk olyan ét- és itallappal, amelyen 10-15 százalékos szervízdíj is feltüntetésre kerül. Bár e kérdéskör értelemszerűen csak a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat és alkalmazottjaikat érinti, de ennek ellenére talán még sem haszontalan, ha a felszolgálási díj terhét viselők (azaz a vendégek) is tisztában vannak a kapott számlán külön szereplő összeg jelentőségével. 

A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet értelmében a felszolgálási díj a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. §-ának 30. pontja szerinti vendéglátás keretében a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj, amelyet az adott számlán, nyugtán elkülönítetten kell feltüntetni.

Az így felszámított felszolgálási díjat a vállalkozásnak havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - külön jogszabályokban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával.

Amennyiben a munkahelyen munkavállalói érdek-képviseleti szervezet működik a felszolgálási díj felosztásának a szabályairól vele kell a munkaadónak írásban megállapodnia. Ha nincs ilyen szervezet, akkor az üzemeltetőnek a közreműködőkkel kell írásban megállapodni.

E megállapodás alapján tehát a felszolgálási díj címén befolyt – elkülönítetten kezelt – a összeget a munkaadónak a

 

Annak érdekében, hogy az Önnek legjobb olvasási élményt nyújthassuk oldalunkon, cookie-kat használunk. A cookie-król, illetve használatukról részletesebb információkat a következő linken találhat: ide. Amennyiben a "folytatás" gombra kattint, vagy tovább használja oldalunkat, Ön tudomásul veszi a cookie-k használatát.