Nepstupn dokument, nutn pihlen
Input:

A vendéglátóipari áfa csökkentése begyógyult sebeket fog feltépni

2016.08.01, , Forrás: Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

A vendéglátásban az általános forgalmi adó kulcs 2017-től 18, majd 2018-tól 5 százalékra csökken. A viszonylag egyszerű módosítás alapjaiban fogja megváltoztatni a vendéglátóipart, ezzel együtt váratlan adójogi problémák elé fogja állítani a könyvelőket.

Korábban már hírként szerepelt, hogy 2009-ben a Rigó Jancsit az akkori kormánynak sikerült 25 és 18 százalék közt lebegtetnie, de hasonlóan furcsa helyzetbe sodorták a pizzát is. A vendéglátást ma már 27 százalék áfa terheli, ezért is kereste minden érintett ennek a kulcsnak a törvényes megkerülését. A cukrászok apránként megoldották Rigó Jancsi problémáját. A gyakorlatban szétválasztották a vendéglátást és az elvitelt, továbbá a NAV Vegyvizsgáló Intézete is beminősített néhány receptet. A Népegészségügyi termékadó (NETA) újabb problémát vetett fel, mert a cukorszint feletti Rigó Jancsi termékként való eladása NETA fizetést eredményezett, míg a vendéglátás keretében felszolgált termék nem.

A pizzára és a húsfeldolgozásra is hasonló folyamat vár, mert a húskészítmények és a tőkehús közti választóvonalat a kormány igencsak „ellazáskodja”. A jogi határvonal meghúzásáig a NAV operatív revizorait nem fogja senki se féken tartani és sajnos vannak olyan hivatali vezetők is, akik szomjazzák az ilyen joghézagokat.

A vendéglátóiparban máris elkezdődött a spekuláció, hogy a csökkentett áfa kulcsot hogyan tudnák azok is érvényesíteni, akik eddig árueladásban voltak érdekeltek. Nagyon sok pékség, büfé, cukrászda árul késztermékeket, amelyek 18 százalék alá tartoznak. Most nekik az lesz az érdekük, hogy minden vendéglátásnak minősüljön, hiszen így tudnak a piaci árakkal majd versenyezni.

Ahhoz, hogy helyesen járjanak el, pontosan kell ismerniük a Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó Európai

 

Annak érdekében, hogy az Önnek legjobb olvasási élményt nyújthassuk oldalunkon, cookie-kat használunk. A cookie-król, illetve használatukról részletesebb információkat a következő linken találhat: ide. Amennyiben a "folytatás" gombra kattint, vagy tovább használja oldalunkat, Ön tudomásul veszi a cookie-k használatát.